«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1- Η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα...

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1- Η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα | Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

«Κεραία»

Με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1

Η ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα 

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, στις 18:15

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 18:15 στην ΕΤ1 θα μεταδοθεί το πέμπτο επεισόδιο της «Κεραίας» που είναι αφιερωμένο στην ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα.

Ένα βάρος που πέφτει σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ώμους των Ελλήνων νοσηλευτών όπως μας εξηγεί η Έλσα Πατηράκη-Κουρμπάνη, τέως νοσηλεύτρια στον «Άγιο Σάββα», καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας στο ΕΚΠΑ.

«’’Θα θεραπευτώ; Θα πεθάνω; Θα υποφέρω;’’ είναι μερικές από τις ερωτήσεις που διατυπώνει συχνά ο ασθενής προς τον νοσηλευτή» αναφέρει, αφού όπως εξηγεί «τον βλέπει πολύ περισσότερο από τον γιατρό και από αυτόν αναζητά απαντήσεις». Ο λόγος είναι ότι το ελληνικό σύστημα περίθαλψης δεν έχει ακόμα αναπτύξει την παράπλευρη μέριμνα όσων νοσούν με σοβαρές και ενίοτε ανίατες ασθένειες ώστε αυτοί να έχουν κοντά τους την ομάδα των ειδικών – από ψυχολόγο ως φυσιοθεραπευτή – που θα συμπληρώσει την θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή.

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες της Δύσης η ανακουφιστική φροντίδα θεωρείται δεδομένη, στην πατρίδα μας δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί, τονίζει η νομικός Ευγενία Βαθάκου, Εθνική Συντονίστρια για το θέμα.  Έτσι, πρωτοβουλίες που γίνονται ιδιωτικά, όπως η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» που ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, λειτουργούν ως σήμερα χωρίς άδεια. Στην Μονάδα αυτή, μας ξεναγεί η κάμερα της εκπομπής και διαπιστώνει ότι δεν απευθύνεται μόνον στους νοσούντες αλλά και τις ίδιες τις οικογένειές τους.

«Καμιά φορά αυτός που συμπονά, πονά πιο πολύ και από αυτόν που πονά» λέει ο Μητροπολίτης Νικόλαος αλλά και η επικεφαλής της Μονάδας, η Αλίκη Τσερκέζογλου που μιλά για το σύνθετο πλέγμα της βοήθειας που χρειάζονται ασθενείς με ογκολογικές η νευρολογικές παθήσεις.

Δυστυχώς όμως ούτε στα πιο προηγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας, παρέχεται αυτού του τύπου η συνδρομή. Η Κορίνα Πατέλη – Μπελ, ιδρύτρια του «Fairlife», του πρώτου μη κερδοσκοπικού κοινωνικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα, διηγείται τους τελευταίους μήνες της ζωής του καρκινοπαθή συζύγου της, Σάϊμον και θυμάται ότι  «έφυγε και με τον πόνο αλλά και τον φόβο του θανάτου».

Η Μαρία Κατσικαδάκου που περνά και εκείνη έναν ανίατο καρκίνο, μιλά στην Ρέα Βιτάλη για την τεράστια σημασία της ανακούφισης των υπαρξιακών φόβων και αναφέρει  ότι η ασθένεια που της απειλεί την ζωή την δίδαξε τελικά πως να την ζει.

Σκοπός του επεισοδίου είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ένα ζήτημα, στο οποίο η Ελλάδα έχει μείνει ακόμα πολύ πίσω, θεσμικά και κοινωνικά, την ώρα που όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη από την ανακουφιστική φροντίδα.

Δείτε το trailer.