«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Οι επιστρέψαντες» |...

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Οι επιστρέψαντες» | Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 22:00

«Κεραία»
Με τη Ρέα Βιτάλη
στην ΕΡΤ1

«Οι επιστρέψαντες»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 22:00

Η «Κεραία», με τη Ρέα Βιτάλη, την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 22:00,  καταπιάνεται με την αντίστροφη διαδρομή του brain drain, όπως συνηθίσαμε να ονομάζουμε τη φυγή, τη μετανάστευση στο εξωτερικό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως πτυχιούχων, ως απόρροια της μακράς διάρκειας οικονομικής κρίσης αλλά και ανασταλτικών παραγόντων, όπως έλλειψη αξιοκρατίας, νεποτισμού κ.λπ. Πρόκειται  για τουλάχιστον 300 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες πρώτης γενιάς, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης. Ωστόσο, από το 2016 υπάρχει μια –έστω μικρή– τάση επιστροφής, που την ονομάσαμε brain gain.

Η Ρέα Βιτάλη με την Χριστίνα Λεϊμονή

Κεντρική συνομιλήτρια της Ρέας Βιτάλη είναι η Χριστίνα Λεϊμονή, η οποία αφήνει τη δουλειά της στην Αγγλία ως ανώτατο στέλεχος στην Google και αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και βρίσκει εξίσου σπουδαία θέση εργασίας σε πολυεθνική εταιρεία ως διευθύντρια  Marketing & Operations για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Γενναιόψυχα η κυρία Λεϊμονή δίνει και μια άλλη διάσταση του «νέου κόσμου», αναφερόμενη και στην προσωπική της ζωή, στη σύζυγό της και στο παιδί τους, μεταφέροντας την ανησυχία τους αν αυτό που απολάμβαναν στο εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά λέει, «Μια ζωή που είμαι ολόκληρη εγώ,  χωρίς να υποκρύπτω την αλήθεια μου», είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να την αποδεχτεί.

Η Ρέα Βιτάλη με τον Βασίλη Σιούλα

Ο κύριος Βασίλης Σιούλας, εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος στο εμβληματικό νοσοκομείο Memorial Sloam Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην  Ελλάδα ως  διευθυντής της Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ιδιωτικού νοσοκομείου.

Η Ρέα Βιτάλη με τον Κωνσταντίνο Μπούρα

Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Μπούρας επιστρέφει, έπειτα από δέκα χρόνια στην Αμερική, εκ των οποίων εφτά στη Νέα Υόρκη,  στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Σμύρνη και δίνει σάρκα στα δημιουργικά του σχέδια με το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο αλλά και στην εκπαίδευση, ως διδάσκων καθηγητής αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Και, τέλος, η Μάγια Κουτουζή, διευθύντρια παραγωγής ταινιών στη Γαλλία που έζησε 18 χρόνια στο Παρίσι, με αφορμή τον αποκλεισμό που όρισαν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων την πρώτη περίοδο του Covid 19, παίρνει την απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα και δεν το μετανιώνει διότι γι’ αυτήν, η επιστροφή της ήταν ευλογία αφού μπόρεσε να συμπαρασταθεί στον άνισο αγώνα ζωής της μητέρας της με τον καρκίνο. Εξάλλου εδώ βρήκε την προσωπική της ηρεμία σε έναν έρωτα αλλά και την επαγγελματική ευκαιρία που ζητούσε. Πόσες στροφές, τελικά, έχει η ζωή και κανείς μας δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η επόμενη.

Η Ρέα Βιτάλη με τον υπουργό Άκη Σκέρτσο

Στην εκπομπή παρεμβαίνει  ο υπουργός  Άκης Σκέρτσος, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος μιλάει για  το πλαίσιο στήριξης, από πλευράς πολιτείας, όλων αυτών που σκέπτονται να επιστρέψουν και ψάχνουν την αφορμή ή ακόμα και την αιτία για να το αποφασίσουν.

Παρουσίαση- ιδέα-έρευνα: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς

Δείτε το trailer