«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – Οι νέοι τραγουδούν τα...

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – Οι νέοι τραγουδούν τα «παλιά» | Τρίτη 17 Μαΐου 2022, στις 22:00

«Κεραία»
Με τη Ρέα Βιτάλη
στην ΕΡΤ1

Οι νέοι τραγουδούν τα «παλιά»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 17 Μαΐου 2022, στις 22:00

Η εκπομπή «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, μετά την επιλογή θεματολογίας μιας, πολλές φορές, σκληρής αλήθειας, όπως για παράδειγμα η έρευνα για την Αστεγία ή για τον Αυτισμό, αυτή τη φορά μας χαρίζει χαρά και τραγούδια!

Όπως χαρακτηριστικά λέει η εμπνεύστρια και παρουσιάστρια της εκπομπής, Ρέα Βιτάλη «Σ’ εκείνα τα τραπέζια, της παιδικής μου ηλικίας, εκεί στα τέλη του ’60 αρχές ’70, κάποια στιγμή άρχιζαν το τραγούδι. Λες και ο καθένας “έφερε” το δικό του. Μια θεία μου ετίναζε μονίμως την ανθισμένη αμυγδαλιά. Ένας θείος μου παρηγορούσε τα Καβουράκια στου γιαλού τα βοτσαλάκια, άλλος, στο παραπάνω ποτηράκι θυμόταν την Ιτιά την λουλουδιασμένη. Μα εμείς, οι μικροί, οι νέοι σα να ντρεπόμασταν για όλα αυτά. Αφοσιωμένοι στα ξένα, στα μοντέρνα… Μα κοίτα πώς ήρθαν τα πράγματα στα χρόνια… Νέοι τραγουδούν τα παλιά, μελετούν τα παλιά. Έτσι που ο στίχος τους είναι σαν τρέιλερ παλιάς εποχής. Μα κυρίως “πειράζουν” τα παλιά, με όμορφο τρόπο».

Η «Κεραία» συναντάει τους Gadjo Dilo, που ραίνουν swing και gypsy jazz τα ελληνικά τραγούδια. Το δίδυμο Αλέξανδρος Κεντρής και Θεοδώρα Αθανασίου ως Ancore Ensemble που μας ξεναγούν, ο μεν με το μπουζούκι του, η δε με το πολίτικο λαούτο της στα ρεμπέτικα και στα μπαχανιώτικα. Τον Τάσο Κοφοδήμο που λατρεύει τα ριζίτικα αν και Λαρισαίος και τα ερμηνεύει α καπέλα. Και το Τρίο Κατάρα με το ευρηματικά αστείο όνομα που τραγουδούν καντάδες.Στη Ρέα Βιτάλη μιλάει ο Σωκράτης Σινόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρουσίαση- ιδέα-έρευνα: Ρέα Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς
Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα
Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς