Ο Νίκος Οικονομίδης στο «Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1 ...

Ο Νίκος Οικονομίδης στο «Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1 03.11.2019

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Νίκος Οικονομίδης: Τα Μικρασιατικά του Αιγαίου»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, στις 13:00

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο Αιγαίο, ανιχνεύοντας τα πολιτισμικά-μουσικά και δίκτυα επικοινωνίας των νησιών με τη Μικρά Ασία. Η γη της Ιωνίας (με επίκεντρο τη Σμύρνη), καθώς και η Κωνσταντινούπολη (με τα παράλια της Προποντίδας) λειτούργησαν ως «μήτρα πολιτισμού και μουσικής» μεταφυτεύοντας στο Αρχιπέλαγος τραγούδια, σκοπούς, χορούς και όργανα που προσαρμόστηκαν στις τοπικές παραδόσεις του κάθε νησιού.

Ο Νίκος Οικονομίδης, κορυφαίος δεξιοτέχνης του λαϊκού βιολιού, μετά από συστηματική έρευνα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στα «Μικρασιάτικα του Αιγαίου», με επίκεντρο τις μουσικές και χορευτικές παραδόσεις της Κύθνου, της Πάρου και της Νάξου. Παράλληλα, ο Γιώργος Βενετούλιας (φιλόλογος-λαογράφος) και ο Νίκος Καραμπουρνιώτης (πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών & Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες») αναφέρονται στη μικρασιάτικη κληρονομιά και τη διαχείρισή της στα νησιά αλλά και στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες.

Τον Νίκο Οικονομίδη (βιολί-τραγούδι) πλαισιώνουν οι μουσικοί: Κυριακή Σπανού (τραγούδι), Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι), Γιώργος Γαβράς (λαούτο), Νίκος Τσαντάνης (τσαμπούνα) και Διονυσία Παππούλη (τουμπί). Χορεύουν μέλη της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού-ΕΛΕΤΕΠ» (επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος), καθώς και χορευτές-γλεντιστές από Κύθνο, Αμοργό, Σίφνο, Πάρο, Σχοινούσα και Μικρασιάτες από το Μελί Μεγάρων.

Παρουσίαση -έρευνα-κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR