Ο Νίκος Ζούδιαρης και ο Χρήστος Θηβαίος, με guest τη Μυρτώ Καμβυσίδη,...

Ο Νίκος Ζούδιαρης και ο Χρήστος Θηβαίος, με guest τη Μυρτώ Καμβυσίδη, στο «Μουσικό κουτί» της ΕΡΤ1 | Δείτε τέσσερα βίντεο |Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ο Νίκος Ζούδιαρης και ο Χρήστος Θηβαίος, με guest τη Μυρτώ Καμβυσίδη,
στο «Μουσικό κουτί» της ΕΡΤ1
Δείτε τέσσερα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, στις 22:00
Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Μια σπάνια μουσική συνάντηση έρχεται στο «Μουσικό κουτί» της ΕΡΤ1, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 22:00, με ιστορίες και τραγούδια που θα συζητηθούν. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Ζούδιαρη και τον εξαιρετικό ερμηνευτή Χρήστο Θηβαίο. Στην παρέα έρχεται και η ταλαντούχα ερμηνεύτρια της νέας γενιάς Μυρτώ Καμβυσίδη.

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Ένα ταξίδι στην «Αγορά του κόσμου» που ξεκινά από τη «Ζήνωνος» και φτάνει μέχρι τον «Βόσπορο». Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση διαφορετικών γενιών και τάσεων στο ελληνικό τραγούδι!

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Ο καταξιωμένος συνθέτης και στιχουργός Νίκος Ζούδιαρης, ο οποίος έχει αφήσει πολύ ισχυρό στίγμα με τα τραγούδια του, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα, ξεκίνησε τη δισκογραφική του παρουσία με τον δίσκο «Στην αγορά του κόσμου» με τραγούδια δικά του και ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Ο αγαπημένος δημιουργός μιλάει για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι του, «Ζήνωνος». «Κατάγομαι από τη μεριά της μητέρας μου από το Αυγείο του Ν. Ηλείας και τα καλοκαίρια για μένα σήμαιναν χωριό… Έτσι, έζησα σιγά-τη δεκαετία του ’60 το φαινόμενο της αστυφιλίας, το όνειρο δηλαδή που είχαν τα παιδιά της επαρχίας να αφήσουν τα χωράφια και τη γη τους και να έρθουν στην Αθήνα για να σπουδάσουν και να γίνουν υπάλληλοι. Για τους Αθηναίους, όμως, αυτό δεν ήταν όνειρο… Αυτές τις εικόνες τις κουβαλούσα πάντα και κάποια στιγμή που έβρεξε η δική μου άνοιξη μέσα μου, έγραψα τη Ζήνωνος».

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Το καράβι της φυγής». Ο Νίκος Ζούδιαρης έγραψε τη μουσική και τους στίχους, και το τραγούδι ερμήνευσε πρώτη φορά ο Μανώλης Λιδάκης. Εδώ το ακούμε από τον Νίκο Ζούδιαρη, τον Χρήστο Θηβαίο, τη Μυρτώ Καμβυσίδη με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο: https://youtu.be/UA6uwDxVL0I

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Ο Χρήστος Θηβαίος είναι, αναμφισβήτητα, ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες τραγουδοποιούς, είναι «Ο Άμλετ της Σελήνης», που τραγούδησε μοναδικά το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» και το «Ας χαθείς» και ταυτίστηκαν μαζί του άπαντες. «Όταν έγινε επιτυχία το ‘‘Ας χαθείς’’, μπαίνω σε ένα ταξί και ο οδηγός άκουγε πολύ δυνατά μουσική, ένα είδος όμως που έδειχνε ξεκάθαρα ότι εμένα δεν με άκουγε. Κάποια στιγμή με κοιτάζει από τον καθρέφτη και μου λέει: ‘‘Τι τραγούδια γράφεις, μεγάλε! Αυτό που λες του μυαλού μου οι εικόνες να έσβηναν σαν να ήταν πόρνες της στιγμής, δείχνει  εμένα στα δύσκολα, γιατί έτσι είμαι κι εγώ σαν και εσένα, ρε μπαγάσα, α-σταθής!»

«Ας χαθείς». Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι «Ας χαθείς» με τη συνοδεία της Ρένας Μόρφη σε μια ξεχωριστή μουσική στιγμή. 
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο: https://youtu.be/QVir2qbB6L8

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Mesecina». Ξεχωριστή μουσική στιγμή αποτελεί η ερμηνεία από τη Μυρτώ Καμβυσίδη του τραγουδιού «Mesecina» του Goran Bregovic.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/VrlQoYbrO68

Στο ανατρεπτικό Juke box της εκπομπής, οι διασκευές της μπάντας του «Μουσικού κουτιού» ακούγονται στη …διαπασών! Ο Goran Bregovic μπερδεύεται με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και ο Μίλτος Πασχαλίδης με τον Θάνο Μικρούτσικο και το «Μουσικό κουτί» αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η μουσική δεν έχει όρια και σύνορα!

«Στην αγορά του Αλ Χαλίλι». Ένα θρυλικό τραγούδι, σε μουσική και στίχους Νίκου Ζούδιαρη, που μας ταξιδεύει στην Ανατολή, ερμηνεύει εκπληκτικά η Ρένα Μόρφη με τη συνοδεία του Χρήστου Θηβαίου, της Μυρτώς Καμβυσίδη και του Νίκου Πορτοκάλογλου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/zt0Sy5zjW8Y

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem