«Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» στην ΕΡΤ1 – «Σωτηρία Μπέλλου» | 17.12.2022

«Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» στην ΕΡΤ1 – «Σωτηρία Μπέλλου» | 17.12.2022

ΕΡΤ1 

«Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο»
«Σωτηρία Μπέλλου»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00

Τη ζωή και την πορεία της Σωτηρίας Μπέλλου παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00, από την ΕΡΤ1.

Η έρευνα της εκπομπής αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της Σωτηρίας στη Χαλκίδα, όπου μεγάλωνε αρχικά με τους παππούδες της. Στην εφηβεία της μια ταινία με τη Σοφία Βέμπο έγινε η αφορμή για να εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία της να γίνει τραγουδίστρια, αλλά οι δικοί της αντέδρασαν.

Η φυλακή

Η εκπομπή παρουσιάζει τις μεγάλες περιπέτειες της Μπέλλου, που βίωσε πριν ακόμα γίνει διάσημη τραγουδίστρια. Φυλακίστηκε τρεις φορές. Αρχικά στη Χαλκίδα, όταν έριξε βιτριόλι στον σύζυγό της που την κακοποιούσε και εξαιτίας του απέβαλε όταν έμεινε έγκυος. Αργότερα, στην κατοχική Αθήνα συνελήφθη και βασανίστηκε επειδή έκλεψε λίγο ψωμί για να επιβιώσει και τέλος στα Δεκεμβριανά, επειδή συμμετείχε σε μάχη.

Ο Τσιτσάνης

Τα «Πρόσωπα» παρουσιάζουν την πιο σημαντική σχέση της ζωής της. Αυτή με τον Βασίλη Τσιτσάνη, που άρχισε από μια τυχαία γνωριμία σε ένα ταβερνάκι στα Εξάρχεια και σύντομα κατέληξε στην ηχογράφηση των δύο πρώτων τραγουδιών της, αλλά και στην πρώτη της εμφάνιση στο μέχρι τότε ανδροκρατούμενο πάλκο. Από τη συνεργασία τους δεν έλειψαν οι καβγάδες και οι ρήξεις, αλλά ο σεβασμός μεταξύ τους δεν χάθηκε ποτέ. Μάλιστα, μία από τις κόντρες τους είχε αποτέλεσμα η Μπέλλου να χειροδικήσει στη Μαρίκα Νίνου.

Τα πάθη

Η νύχτα, οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις της και, κυρίως, το πάθος της με τα ζάρια οδήγησαν στην πτώση, με αποκορύφωμα την απόπειρα αυτοκτονίας, που έκανε στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Η εκπομπή παρουσιάζει την επάνοδό της, τόσο στο πάλκο όσο και στη δισκογραφία και συγκεκριμένα στην εταιρεία «Λύρα», όπου έκανε τη «δεύτερη καριέρα» της.

Οι μαρτυρίες

Άνθρωποι που την έζησαν, αλλά και συνεργάτες της, περιγράφουν ιστορίες από τη ζωή της, που σκιαγραφούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Αντισυμβατική, εκρηκτική, αθυρόστομη, αλλά θρησκευόμενη, ρομαντική, φιλάνθρωπος και… ΑΕΚτζού.
Στενή φίλη του Γιάννη Τσαρούχη και θαυμάστρια του Χαρίλαου Φλωράκη. Παρόλο που ταυτίστηκε με το ρεμπέτικο, στο σπίτι άκουγε κλασική μουσική, Μαρινέλλα και Εντίθ Πιαφ!

Οι μεγάλες μουσικές συναντήσεις

Ο Διονύσης Σαββόπουλος περιγράφει στον Χρίστο Βασιλόπουλο τη γνωριμία του με την Μπέλλου και πώς προέκυψε η συνεργασία τους για το θρυλικό «Ζεϊμπέκικο».
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο συνθέτης που σύστησε την Μπέλλου στο έντεχνο τραγούδι με τον δίσκο «Λαϊκά Προάστια», εξιστορεί τη συνεργασία τους.
Ο Μανώλης Μητσιάς θυμάται τη γνωριμία τους και τη στήριξη που είχε από την Μπέλλου, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.

Στην εκπομπή μιλούν, επίσης: Σωτηρία Μπέλλου (Αρχείο), Αρετή Μπέλλου, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Κώστας Φέρρης, Γεωργία Παναγιώτη, Παναγιώτης Κουνάδης, Μάκης Γιομπαζολιάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Λιάνης

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μανουσάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Βασιλόπουλος

Δείτε το trailer.