ΕΡΤ3 -«Βαλκάνια εξπρές: Η Ακτή του Κότορ/Μαυροβούνιο»

ΕΡΤ3 -«Βαλκάνια εξπρές: Η Ακτή του Κότορ/Μαυροβούνιο»

«Βαλκάνια εξπρές» 

Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

«Η Ακτή του Κότορ/Μαυροβούνιο»

Η εκπομπή «Βαλκάνια εξπρές», που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 17:00, μας ταξιδεύει στο μεγαλύτερο φιόρδ της Μεσογείου, τον Κόλπο του Κότορ, που βρίσκεται σε μία από τις μικρότερες χώρες των Βαλκανίων, το Μαυροβούνιο.

Ξεκινάμε από την μεσαιωνική πόλη του Κότορ, περιτειχισμένη και γεμάτη νωχελικές γάτες, που αποτελεί και τον αγαπημένο προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια. Παρακολουθούμε μια γιορτή του Ναυτικού του Κότορ καθώς και δρώμενα, που αναβιώνουν την παλιά αστική ζωή της πόλης. Μαθαίνουμε για την ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής, προτού πλεύσουμε για την τεχνητή νησίδα όπου βρίσκεται η “Παναγία των Βράχων”.

Συνεχίζουμε στο Πέραστ, την πόλη των μπαρόκ αρχοντικών και των καραβοκύρηδων και κατόπιν στο Ρίσαν, όπου, στο δάπεδο μιας αρχαίας ρωμαϊκής έπαυλης, ανακαλύπτουμε το μωσαϊκό του θεού Ύπνου. Πηγαίνουμε στο Τίβατ, όπου και μυούμαστε στην ναυτική του κουλτούρα. Επόμενος σταθμός μας η κοσμοπολίτικη Μπουντβα, ο δημοφιλέστερος προορισμός του Μαυροβουνίου, που σφύζει από τουριστική κίνηση και νυκτερινή ζωή. Επισκεπτόμαστε το ξενοδοχείο, όπου γυρίστηκε η ταινία “Casino Royal” του Τζέιμς Μποντ, και παίρνουμε μια γεύση από την κοσμική ζωή της μαυροβουνιώτικής Ριβιέρας.

Τελειώνουμε το ταξίδι στο νησάκι Μάμουλα, όπου ένα παλιό Αψβουργικό φρούριο και στην συνέχεια φυλακή, μετατράπηκε σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο, συνεχίζοντας έτσι μια δεύτερη ζωή, όπως και το ίδιο το σκληροτράχηλο Μαυροβούνιο.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης :  Παναγιώτης Ασνάης
Χειρίστης drone:Αγησίλαος Δεληγιαννίδης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση :Κώστας Χατζησάββας
Βοηθός Μοντάζ: Ελένη Καψούρα
Μουσική Επιμέλεια: Αργύρης Κωνσταντινίδης