“+άνθρωποι” – Β’ ΚΥΚΛΟΣ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 15:00

“+άνθρωποι” – Β’ ΚΥΚΛΟΣ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 15:00

 “+άνθρωποι” – Β΄ΚΥΚΛΟΣ     

 ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 15:00

Ο δεύτερος κύκλος των τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «+άνθρωποι», με τον Γιάννη Δάρρα, ξεκινά την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 15:00 στην ΕΡΤ3.

Άνθρωποι που οραματίζονται, συνεργάζονται, επιμένουν, καινοτομούν, δημιουργούν, προσφέρουν. Άνθρωποι με συναίσθηση και ενσυναίσθηση. Άνθρωποι με θετική στάση απέναντι στη ζωή και τις προκλήσεις της.

Μπορεί να μην τους ξέρουμε, μιας και όπως λένε τα δημοσιογραφικά κλισέ «οι καλές ειδήσεις δεν πουλάνε»,  ο Γιάννης Δάρρας όμως πίστεψε σε αυτούς, τους αναζήτησε και μας τους παρουσιάζει. Είναι οι +άνθρωποι.

 

Στα επεισόδια του νέου κύκλου  συναντάμε την οινοποιό που εγκατέλειψε τη μεγαλούπολη για να εγκατασταθεί σ ένα ορεινό χωριό του Ρεθύμνου. Σηκώνουμε τα ρολά ενός αλλιώτικου βιβλιοπωλείου. Ταξιδεύουμε στη Λήμνο για να γνωρίσουμε δυο αδέλφια που γύρισαν στον τόπο τους για να ολοκληρώσουν το όραμα του πατέρα τους, το οποίο ήταν να ξαναφυτρώσουν  στη Λήμνια γη οι ντόπιοι σπόροι. Περνάμε τις βαριές σιδερένιες πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού, για να δούμε με ποιον τρόπο οι τρόφιμοι της ψυχιατρικής πτέρυγας καταστρώνουν το σχέδιο «απόδρασής» τους. Πηγαίνουμε στην ορεινή Αρκαδία αλλά και στην Κρήτη για να καταγράψουμε τις δράσεις ενός διαφορετικού μουσικού συνόλου.

Επισκεπτόμαστε την κοιλάδα του Βίκου, όχι για να γνωρίσουμε άλλους δυο μελισσοκόμους, αλλά ένα ζευγάρι παραγωγών ενός προϊόντος που οι επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι έχει ανώτερα επίπεδα βιοδραστικότητας και από το μέλι Manuka, η τιμή του οποίου αγγίζει τα 700 ευρώ το κιλό.

Παρακολουθούμε την παγκόσμια πρώτη του Shimon, ενός ρομπότ που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Ρομποτικής Μουσικής του Κέντρου Μουσικής Τεχνολογίας του Georgia Tech που ερμήνευσε τραγούδια σε στίχους και μουσική, που φέρουν την υπογραφή του.

1o επεισόδιο

Η επίμονη αμπελουργός

Μέρος πρώτο

Η νια που ανακάλυψε ένα σπάνιο θησαυρό. Η ξενομερίτισσα που εγκατέλειψε την μεγαλούπολη για χάρη των Μελάμπων. Σε ένα ορεινό χωριό του Ρεθύμνου μια νέα οινοποιός αναγεννά έναν ολόκληρο τόπο, που η αστυφιλία και η αδιαφορία της Πολιτείας τον οδηγούσε στο μαρασμό.

Ο Γιάννης Δάρρας συναντά την οινολόγο που αναζήτησε, βρήκε και αξιοποίησε προφυλλοξηρικούς αμπελώνες. Κλήματα μοναδικά και σπάνια, αφού μετά το ξέσπασμα της φυλλοξήρας στα τέλη του 19ου αιώνα το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αμπελώνων καταστράφηκε.

Συνομιλεί με τους καλλιεργητές που πίστεψαν στο όραμα μιας νέας οινοποιού να αναγεννήσουν τα παρατημένα χωράφια τους εφαρμόζοντας γεωργικές πρακτικές που σέβονται τη φύση. Παράγουν την πρώτη ύλη για να γίνουν κρασιά από αμπελώνες με ιστορική και πολιτισμική αξία που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να τέρψουν τους οινόφιλους και να προκαλέσουν τον θαυμασμό των οινοκριτών.

Έρευνα, Αρχισυνταξία, Παρουσίαση: Γιάννης Δάρρας
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίνα Ντόβα
Σκηνοθεσία: Βασίλης  Μωυσίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Σάκης Πιερρόπουλος

 +άνθρωποι
Κάθε Κυριακή στις 15:00 και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 11:30 από την ΕΡΤ3.

  • Το επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3