Δραματικές ταινίες  στην ΕΡΤ3

Δραματικές ταινίες  στην ΕΡΤ3

Δραματικές ταινίες  στην ΕΡΤ3

“Σταβίσκυ, η γοητεία της απάτης”
“Η Περιφρόνηση”

Δύο ξεχωριστές δραματικές ταινίες από την ΕΡΤ3. Αυτήν την εβδομάδα στις οθόνες σας, η ιστορία του απατεώνα bon vivieur Αλεξάντερ Σταβίσκι και η ομορφότερη ταινία της Nouvelle Vague, υψηλότατης αισθητικής και ηθικής, που υπογράφει ο  Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

 Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

 23:15 | Σταβίσκι, η Γοητεία της Απάτης (Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

[Stavisky, Crook of the Century]

Μια δραματική ταινία που αφηγείται την ιστορία του Αλεξάντερ Σταβίσκι, ενός γοητευτικού αλλά κυρίως αδίστακτου απατεώνα. Κομψός, σαγηνευτικός και πανέξυπνος,  ο Σταβίσκι  ζει τη ζωή του μέσα σε μία δίνη από ατελείωτα πάρτυ, υπερβολική πολυτέλεια, χρήματα και εξουσία.

Απολαμβάνει να παίζει παιχνίδια ηθικής με τη διεφθαρμένη πολιτική τάξη στις αρχές του 20ου αιώνα και καταφέρνει να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δωροδοκεί και διαφθείρει υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης.

Όμως, η περίοδος χάριτος δεν διαρκεί για πάντα! Οι χαοτικές εμπειρίες του, οι κατεστραμμένες περιουσίες και οι επικίνδυνες συναλλαγές, θα οδηγήσουν στη δολοφονία του, η οποία θα συγκαλυφθεί ως αυτοκτονία. Ο θάνατός του θα γίνει αιτία να ξεσπάσουν ταραχές στη Γαλλία του 1934, την ώρα που ένα πραξικόπημα υφαίνεται…

Σκηνοθεσία: Κλοντ-Μισέλ Ρόουμ
Πρωταγωνιστούν: Τόμερ Σίσλεϋ, Ραφαέλ Αγκονέ, Φρανσίς Ρενό

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

21:30  Η Περιφρόνηση [Le Mépris]

Η ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, γαλλο-ιταλικής παραγωγής, 1963, αποτελεί μια σφοδρή κριτική του αντισυμβατικού σκηνοθέτη στον αμερικάνικο τρόπο δημιουργίας ταινιών, που έχει ως μοναδικό στόχο το κέρδος και αντιτίθεται στο όραμα του σινεμά του δημιουργού.

Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημα του Aλμπέρτο Μοράβια, ο Γκοντάρ δημιουργεί μια Βαβέλ, μέσα στο χάος της οποίας πρέπει να γυριστεί η Οδύσσεια του Ομήρου.

Ένας Αμερικανός παραγωγός (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) για να μεταφέρει στον κινηματογράφο την «Οδύσσεια». Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει έναν συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών, τον Πωλ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί) για να επεξεργαστεί το σενάριο. Μετά τη συνάντηση του Αμερικάνου παραγωγού με την εκθαμβωτική σύζυγο του συγγραφέα (Μπριζίτ Μπαρντό), η ταινία παρακολουθεί την εξέλιξη της σχέσης του ζευγαριού και την τελική αποξένωση. H γυναίκα του Πωλ, η οποία έχει πρόβλημα με την ευκολία που αυτός συμβιβάζεται, πουλώντας τις ιδέες του στο όνομα του χρήματος, τον περιφρονεί γι’ αυτό και φεύγει με τον παραγωγό, δίνοντας τέλος στη σχέση τους.

Σκηνοθεσία Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Πρωταγωνιστούν: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς, Φριτς Λανγκ.