ΕΡΤ3 – «45 μάστοροι 60 μαθητάδες» – Σειρά ντοκιμαντέρ – Κεραμική...

ΕΡΤ3 – «45 μάστοροι 60 μαθητάδες» – Σειρά ντοκιμαντέρ – Κεραμική Σίφνου – Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30

«45 μάστοροι 60 μαθητάδες»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Κεραμική Σίφνου
Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30

Στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «45 μάστοροι 60 μαθητάδες», που θα προβληθεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30 από την ΕΡΤ3, ο Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει  στη Σίφνο και επιχειρεί να μάθει τα μυστικά των σιφνέικων κεραμικών.Τα σιφνέικα κεραμικά έχουν γνωρίσει εποχές μεγάλης δόξας, με εξαγωγές ως την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και όπου αλλού υπήρχαν παροικίες Ελλήνων. Όμως, τα νέα υλικά που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’50, ανάγκασαν την σιφνέικη παραγωγή να συρρικνωθεί αλλά όχι και να σβήσει.

Στο νέο επεισόδιο του «45 μάστοροι 60 μαθητάδες», ο Χρήστος μαθαίνει να αναγνωρίζει τα παραδοσιακά σιφνέικα κεραμικά, συμμετέχει στη διαδικασία δημιουργίας τους και εντυπωσιάζεται από την εργονομία των πελώριων καμινιών που έχτιζαν παλιότερα πλάι στη θάλασσα. Όμως, μόνο όταν καθίσει να δουλέψει στον ποδοκίνητο τροχό, αντιλαμβάνεται τη σωματική δύναμη αλλά και την τεχνική κατάρτιση που απαιτείται για την δημιουργία ενός παραδοσιακού φλάρου, ενός μαστέλου ή μιας σκεπασταριάς, μέσα στη οποία ψήνεται η παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα.

Μαζί με τον Χρήστο, ο θεατής θα αναγνωρίσει την επιμονή και την εργατικότητα των παλιότερων αγγειοπλαστών αλλά και τη δημιουργική ορμή των νεότερων, οι οποίοι ερευνούν αδιάκοπα τα όρια της τέχνης τους. Αυτό άλλωστε, οδήγησε στην εγγραφή της σιφνέικης κεραμικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ
Σκηνοθεσία – Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης
Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης
Μοντάζ – Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης

  • Το επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3.