ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της γης» – Πρεμιέρα Νέου Κύκλου – Κυριακή...

ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της γης» – Πρεμιέρα Νέου Κύκλου – Κυριακή 13.11.2022, στις 11:00

«Το Αλάτι της γης»
Πρεμιέρα Νέου Κύκλου
Κυριακή 13.11.2022, στις 11:00

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων, κάθε Κυριακή στις 11:00  από την ΕΡΤ3.Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ώρα 11.00-13.00 θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος του μουσικού οδοιπορικού, αφιερωμένο στη Βισαλτία και στα Δαρνακοχώρια. Οι περιοχές αυτές, που τις χωρίζει ο Στρυμόνας στα νότια της πόλης των Σερρών, παρουσιάζουν ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Η εκπομπή και ο Λάμπρος Λιάβας, με πρόσκληση από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Α’ μέρος: ΒΙΣΑΛΤΙΑ
Η μουσική παρέα «Επιμένουμε παραδοσιακά», με συντονιστή τον Νίκο Δάπη,  παρουσιάζει τα αργά μελισματικά τραγούδια της τάβλας που έκαναν γνωστά στο Πανελλήνιο η Νίτσα Τσίτρα και ο Κώστας Κουφογιάγκος (με καταγωγή αντίστοιχα από το Αηδονοχώρι και τη Νιγρίτα). Ο Νίκος Πασχαλούδης, μελετητής της τοπικής λαογραφίας και συγγραφέας, αναφέρεται στα τραγούδια και τους χορούς της Βισαλτίας, που παρουσιάζουν χορευτές από τη Νιγρίτα και την Τερπνή (επιμέλεια: Στέλλα Μπίμπη) και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγ. Ιωάννης» Φλαμπούρου (επιμέλεια: Ηλίας Χριστοδούλου).

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ζάρκος (κλαρίνο), Σπύρος Κούκος (βιολί), Παναγιώτης Ζαρίμπας (ούτι), Τάσος Φουρλάκης (λαούτο), Βασίλης Μάγειρας (τουμπελέκι), καθώς και οι: Αριστείδης Δράμαλης & Βασίλης Καρακώστας (ζουρνάς) και Σάκης Νούρης (νταούλι).

Τραγουδούν οι: Αστέριος Γούναρης, Κωνσταντίνος Τσαλαπάτης, Νάσος Κουντουράς, Άρης Κουντουράς, Χαράλαμπος Καράπαλης, Μίμης Καταρτζής, Κωνσταντίνος Καραγιώρας, Πέτρος Μανούγκας, Απόστολος Χατζηστραβός.

Β΄μέρος: ΔΑΡΝΑΚΟΧΩΡΙΑ
Τα πέντε χωριά που παρτίζουν τα «Δαρνακοχώρια» είναι το Νέο Σούλι, το Άγιο Πνεύμα, ο Εμμανουήλ Παππάς,  το Χρυσό και η Πεντάπολη. περιοχή αυτή απέκτησε οικονομική ευμάρεια με την καλλιέργεια του καπνού, γεγονός που αποτυπώνεται στην τοπική γυναικεία φορεσιά καθώς και στα τραγούδια και τις κομπανίες των μουσικών που έπαιζαν στα γλέντια και στα πανηγύρια. Ο Απόστολος Μελισσάς και ο Στέργιος Βάκουλης είναι οι ξεναγοί μας στην τοπική λαογραφία, στη γαστρονομία και στη μουσική και χορευτική παράδοση. Μετά τα καθιστικά τραγούδια της τάβλας που ανοίγουν το γλέντι, ακολουθούν τα παλιά όργανα γκάιντα και ζουρνάδες, για να καταλήξουμε στην κομπανία με το κλαρίνο και το βιολί. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση μουσικού και χορευτή, ενώ παρουσιάζεται και ένας πολύ χαρακτηριστικός εθιμικός χορός που χορεύουν οι γυναίκες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο ομώνυμο χωριό.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδρέας Χατζηανδρέας: κλαρίνο, Αθανάσιος Χατζηανδρέας: βιολί, Στέλιος Τσαϊρίδης: λαούτο-ούτι, Δημήτρης Τζένος: ακορντεόν, Νίκος Καραμανλής: τουμπελέκι-νταούλι, Γιάννης Μάλαμας & Χρήστος Μάλαμας: ζουρνάς, Ηλίας Δημάνος: νταούλι.

Τραγουδούν οι: Αλέκος Κωτσούλας, Παναγιώτα Μάλαμα, Χρυσούλα Αρναούτογλου.

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Πνεύματος και χορευτές από τα Δαρνακοχώρια (επιμέλεια: Στέργιος Βάκουλης).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.