ΕΡΤ3 – «Ανθρωπόκαινος: μια νέα εποχή» – Ντοκιμαντέρ – Τετάρτη 3...

ΕΡΤ3 – «Ανθρωπόκαινος: μια νέα εποχή» – Ντοκιμαντέρ – Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 21:00

«Ανθρωπόκαινος: μια νέα εποχή/ L’homme a mangé la terre/Breakpoint year»
Ντοκιμαντέρ 2 επεισοδίων
Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 21:00

 Η ΕΡΤ3 παρουσιάζει το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Ανθρωπόκαινος:μια νέα εποχή/ L’homme a mangé la terre/Breakpoint year» που θα ολοκληρωθεί σε 2 ωριαία επεισόδια τα οποία θα προβληθούν την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 21:00.
Oι ερευνητές Jean-Robert Viallet και Christophe Bonneuil μάς μεταφέρουν σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο που εκτείνεται σε δύο αιώνες. Mια ιστορία προόδου, στη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος άλλαξε προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής του, όμως άλλαξε προς το χειρότερο το πρόσωπο του πλανήτη.Δημιούργησε μια περιβαλλοντική κρίση, μια γεωλογική επανάσταση και σηματοδότησε μια νέα εποχή: αυτή των πυρηνικών δοκιμών και των πυρηνικών αποβλήτων, της ρύπανσης με πλαστικά, των φυτοφαρμάκων, του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τα τελευταία 40 χρόνια, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ενέτεινε την έρευνα και τις προειδοποιήσεις της. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ολόκαινος Εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 12.000 χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν κι ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μία νέα γεωλογική εποχή. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν ζούμε απλώς μια περιβαλλοντική κρίση, αλλά μια γεωλογική επανάσταση εξαιτίας των κολοσσιαίων αλλαγών που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στη μορφολογία της Γης. Αυτή η νέα εποχή ονομάστηκε Ανθρωπόκαινος: η Εποχή του Ανθρώπου.Ποια είναι τα ιστορικά γεγονότα, οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και οι πολιτικές και βιομηχανικές επιλογές στη ρίζα αυτής της τεράστιας αλλαγής; Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό και προπαγανδιστικές εικόνες με ένα πρωτότυπο σάουντρακ, το  συγκεκριμένο ντοκιμαντερ εξετάζει διακόσια ολόκληρα χρόνια ανάπτυξης της ανθρωπότητας, δίνοντας μια εναλλακτική οπτική στην ιστορία της προόδου μας.