ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Γραβιέρα Αμφιλοχίας – Α’ Προβολή...

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Γραβιέρα Αμφιλοχίας – Α’ Προβολή | 30/11 στις 16:30

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Γραβιέρα Αμφιλοχίας
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στις 16:30

Η αγαπημένη εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, πάντα στην ΕΡΤ3, αυτή την Κυριακή 30  Νοεμβρίου στις 16:30, επιστρέφει με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη φημισμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας, ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά της χώρας μας, μετά τη φέτα.

Η γραβιέρα Αμφιλοχίας παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα και ξεχωρίζει για το υποκίτρινο χρώμα της, τη σκληρή αλλά βελούδινη υφή και τη χαρακτηριστική, ελαφρώς πικάντικη επίγευση.

Αυτή την Κυριακή ταξιδεύουμε στο χωριό Κεχρινιά της Αιτωλοακαρνανίας όπου η κτηνοτροφική παράδοση παραμένει ζωντανή και αυθεντική. Η ομάδα συναντά ντόπιους κτηνοτρόφους και μαθαίνει για τα συστήματα εκτροφής που εφαρμόζονται στην περιοχή, για τη διατροφή των ζώων και για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική χλωρίδα και το ιδιαίτερο μικροκλίμα επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Ακολουθώντας τη διαδρομή της πρώτης ύλης από τη στάνη μέχρι τη μεταποίηση, η εκπομπή φτάνει στο συνεταιριστικό τυροκομείο της Αμφιλοχίας. Εκεί, παρακλολουθούμε όλα τα στάδια παραγωγής της γραβιέρας, από την παραλαβή του γάλακτος και την επεξεργασία του, μέχρι την τυποποίηση, την αποθήκευση και το ωριμαντήριο όπου το προϊόν αποκτά την τελική μορφή και γεύση του.

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης

Το επεισόδιο είναι διαθέσιμο και στο ERTFLIX