ΕΡΤ3 – «Χωρίς Στοργή» Δραματική ταινία – Κυριακή 2 Απριλίου στις 22:00...

ΕΡΤ3 – «Χωρίς Στοργή» Δραματική ταινία – Κυριακή 2 Απριλίου στις 22:00  

«Χωρίς Στοργή»
Δραματική ταινία

 A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κυριακή 2 Απριλίου στις 22:00

Τη δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής, «Χωρίς Στοργή/Les diablesses/Unloved/» παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3, την Κυριακή 2 Απριλίου στις 22:00.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Γαλλία, τα νεαρά κορίτσια ηλικίας 12 έως 21 ετών, γνωστά ως «χαμένες ψυχές» κλείνονταν σε εξαιρετικά σκληρά ιδρύματα που ονομάζονταν “Καλός Ποιμένας” και διοικούνταν από καλόγριες. Στην ουσία, ήταν κέντρα κράτησης ανηλίκων που δημιουργήθηκαν για να σώσουν αυτές τις “χαμένες ψυχές” μέσω της εργασίας και της προσευχής. Στη Γαλλία υπήρχαν περισσότερα από εκατό, ενώ παρόμοια κέντρα λειτουργούσαν επίσης στην Ιρλανδία και τον Καναδά μέχρι το 1984.

Η ταινία αποτελεί μια επαναστατική κραυγή που μας αποκαλύπτει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Αφηγείται την ιστορία της φιλίας δύο κοριτσιών μέσα σε ένα από αυτά τα ιδρύματα και την προσπάθειά τους για ελευθερία.

Υπόθεση: Η Σιλβί, που μεγάλωσε με τη θεία και τον θείο της, πιάστηκε να φλερτάρει με τον Πολ. Έτσι αποφασίζουν να τη στείλουν στον “Καλό Ποιμένα”. Εκεί, η Σιλβί και οι άλλες «χαμένες ψυχές» ανακαλύπτουν σιγά-σιγά ότι υπάρχει ένα τίμημα αποξένωσης που πρέπει να πληρώσουν για να “σωθούν από την αμαρτία”: τα ονόματά τους αλλάζουν, διδάσκονται να κρύβουν το σώμα τους, να νιώθουν περιφρόνηση για τον εαυτό τους και τις συντρόφους τους.

Έχοντας υποφέρει στην αρχή από τις βίαιες σχέσεις με τα κορίτσια, η Σιλβί γίνεται φίλη με την Ντενίζ, αναμφίβολα μία από τις πιο αντιδραστικές “τροφίμους”. Όπως και οι άλλες κοπέλες που είχαν μείνει έγκυες, έτσι κι αυτή  γέννησε ανώνυμα και της πήραν το μωρό.

Σκηνοθεσία: Harry Cleven
Πρωταγωνιστούν: Anna Mihalcea, Bernadette Lafont, Soko.

  • H ταινία θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, για 14 ημέρες μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3.