“Γκουλάγκ, η ιστορία τους/Gulag, Τhe Story
Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 23:15
Το πρώτο από τα δύο ωριαία ντοκιμαντέρ της σειράς “Γκουλάγκ, η ιστορία τους/Gulag,Τhe Story”, θα προβάλει η ΕΡΤ3 την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 23:15.
Η ονομασία Γκουλάγκ, είναι το αρκτικόλεξο της σοβιετικής υπηρεσίας που επόπτευε «τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας» στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και ήταν υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους. Η λέξη έγινε γνωστή στη Δύση το 1973 , όταν δημοσιεύθηκε το βιβλίο του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν « Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».
Από το 1918 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950, το αρχιπέλαγος των γκουλάγκ κράτησε φυλακισμένους, σε διάστημα 40 ετών, περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που κρίθηκαν ένοχοι. Ανάμεσα τους χωρικοί που είχαν συλληφθεί την εποχή της κολεκτιβοποίησης, διαφωνούντες διανοούμενοι, μέλη εθνοτικών ομάδων, ύποπτα για έλλειψη νομιμοφροσύνης στελέχη του ΚΚΣΕ, πολίτες κατηγορούμενοι για συνωμοσία με ξένες κυβερνήσεις όσο βρίσκονταν στο εξωτερικό, ύποπτοι για σαμποτάζ, κοινοί εγκληματίες και πολλοί άλλοι.
Τα στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας ιδρύθηκαν με σοβιετικό διάταγμα στις 15 Απριλίου 1919 και υπέστησαν αλλεπάλληλες διοικητικές και οργανωτικές μεταβολές. Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα όσα αγνοήθηκαν εδώ και δεκαετίες.
Επεισόδιο 1ο: Απαρχές και Εξάπλωση [1918-1938]
Στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, δημιουργούνται τα πρώτα στρατόπεδα όπου μέσω της εργασίας «αναμορφώνονται» οι πολιτικοί αντιφρονούντες. Στις Νήσους Σολοβέτσκι, άνδρες και γυναίκες κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες. Μετά τον θάνατο του Λένιν και την ανάληψη της εξουσίας από τον Στάλιν, η χώρα σπεύδει ταχέως προς τη βιομηχανοποίηση μέσω των κρατούμενων, που το 1939 αγγίζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια.
Επεισόδιο 2ο: Απόγειο και Αγωνία [1938-1957]
Το 1939, εκατομμύρια Πολωνοί, Μολδαβοί και κάτοικοι των Βαλτικών Χωρών θεωρούνται εχθροί της Ρωσίας και αποστέλλονται στα γκουλάγκ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, οι συνθήκες στα γκουλάγκ είναι απάνθρωπες: ασιτία και ασθένειες θερίζουν τους κρατούμενους. Η κατάσταση των γυναικών είναι δραματική. Ο θάνατος του Στάλιν και η «πολιτική της απόψυξης» οδηγεί στην απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου αιχμαλώτων.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου στις 23:15