ΕΡΤ3 – «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ/Velorene ehre der Katharina Blum»...

ΕΡΤ3 – «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ/Velorene ehre der Katharina Blum» – Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 22:30

« Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ/Velorene ehre der Katharina Blum»
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 22:30

Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε ταινίες που άφησαν εποχή, η ΕΡΤ3 παρουσιάζει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 22:30, την δραματική ταινία γερμανικής παραγωγής 1975, « Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ/Velorene ehre der Katharina Blum».

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Χάινριχ Μπελ από τον Φόλκερ Σλέντορφ και τη Μαργκαρέτε φον Τρότα σηματοδοτεί το πρώτο σοβαρό βήμα που έκανε ο γερμανικός κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70 στη ρεαλιστική πολιτική ταινία. Ακριβώς όπως συμβαίνει στο μυθιστόρημα, το φιλμ  στοχεύει σε μια εις βάθος ανάλυση του φαινομένου της ασυδοσίας του κίτρινου Τύπου.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κολωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η ηρωίδα είναι μια νέα εργαζόμενη γυναίκα –οικιακή βοηθός. Όλα στη ζωή της πηγαίνουν μια χαρά μέχρι που γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λουντβιχ Γκέτεν. Ο άντρας διώκεται ως τρομοκράτης και η Καταρίνα αμέσως κατηγορείται ως ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μοναδικό στοιχείο για την “ενοχή” της, είναι το γεγονός ότι πέρασε μια νύχτα μαζί του, μιας και μόλις τον είχε γνωρίσει σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι. Είναι η εποχή της έξαρσης της τρομοκρατίας στη Δυτική Γερμανία με τη Φράξια Κόκκινος Στρατός των Μπάαντερ – Μάινχοφ  και η αστυνομία βάζει στο στόχαστρο τον εραστή της Καταρίνα, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία σε τράπεζα.
Όταν εκείνη τον βοηθά να αποφύγει τη σύλληψη, η ζωή της μετατρέπεται σε κόλαση. Εκτός από τις εξαντλητικές και ταπεινωτικές ανακρίσεις που υφίσταται, βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου.  Η εικόνα της κηλιδώνεται καθημερινά από την εφημερίδα που πρωτοστατεί στη δημόσια διαπόμπευση της και  που την εκθέτει σε όλα, από τα πολιτικά «πιστεύω» ως τη σεξουαλική ζωή της, παραποιώντας τα γεγονότα και λέγοντας ανοιχτά ψέματα. Φτάνοντάς την στα άκρα, η Καταρίνα θα αποφασίσει να σκοτώσει εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο της φυλλάδας.

Την ταινία απασχολεί επίσης η δράση των μυστικών κρατικών υπηρεσιών και της αστυνομίας -σε αγαστή συνεργασία με  τον κίτρινο Τύπο, που έχει τη “δύναμη να κατασκευάζει “ενόχους”, η κρατική βία, η πολιτική καταπίεση  και οι μηχανισμοί χειραγώγησης. Τέλος με  κατηγορηματικό τρόπο, η ταινία  παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των κρατικών μηχανισμών που καταπατούν  την ελευθερία του ατόμου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη με το να κατασκοπεύουν ή να ασκούν άλλες παράνομες μεθόδους προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta
Πρωταγωνιστούν: Angela Winkler, Mario Adorf, Dieter Laser.