ΕΡΤ3 -Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΧΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ...

ΕΡΤ3 -Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΧΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ΟΙ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΓΓΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ -Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 22:15

Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΧΟΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
ΟΙ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΓΓΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
(Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 22:15

Τη μουσική παράσταση- αφιέρωμα «Η Επί της Aγχόνης Ανάσταση – Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οι Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού», που μαγνητοσκοπήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής ,  παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 22:15.Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, αποτίουν φόρο τιμής στα σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία, στους Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού Νίκο  Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο  Νίκος Καπετανίδης υπήρξε μια από τις πιο «φωτεινές» και διαπρεπείς προσωπικότητες του Πόντου. Δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας εκτελέστηκε από τους Κεμαλικούς ύστερα από παράνομη απόφαση του Δικαστηρίου της Αμασείας στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 ετών, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους στις προαιώνιες εστίες τους .

  Ο  Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οραματίστηκε την ελευθερία της Κύπρου και αγωνίστηκε για αυτήν εντασσόμενος στην ΕΟΚΑ.  Υπήρξε ένας από τους μικρότερους σε ηλικία μάρτυρες του Κυπριακού Αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Εκτελέστηκε την 14η Μαρτίου 1957 από τους Βρετανούς παρά την παγκόσμια κατακραυγή. Η θυσία του έγινε θρύλος, τραγούδι και ποίηση.

Α’ Μέρος
Ευδοξία Καλπατσινίδου Παρουσίαση
Γιώργος Συμεωνίδης Αφήγηση
Χρήστος Καλιοντζίδης Ποντιακή λύρα
Δημήτρης Ξενιτόπουλος Ποντιακή λύρα
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Διεύθυνση Ορχήστρας

Β’ Μέρος
Αλέξης Παρχαρίδης τραγούδι
Πέλα Νικολαΐδη τραγούδι
Χρήστος Καλιοντζίδης ποντιακή λύρα
Δημήτρης Ξενιτόπουλος ποντιακή λύρα
Νίκος Σιδηρόπουλος λαούτο
Φοίβος Αποστολίδης κρουστά
Γιώργος Κορτσινίδης νταούλι
Κώστας Ζώης νταούλι
Γιώργος Σκιπητάρης πνευστά
Δάνης Κουμαρτζής κόντρα μπάσο

Για την ΕΡΤ3:
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργιάδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος  Μπότσος
Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη