ΕΡΤ3- «Η Εποχή των Εικόνων»

ΕΡΤ3- «Η Εποχή των Εικόνων»

«Η Εποχή των Εικόνων»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
«Αστυγραφία»

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα είναι καλεσμένη στην εκπομπή «H Εποχή των Εικόνων» που θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνομιλεί μαζί της για την μεγάλης συναισθηματικής αξίας έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» που παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη αυτή την περίοδο σε επιμέλεια δική της.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Για την ανίχνευση της ανθρώπινης εμπειρίας του αστικού βιώματος η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες – ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες – με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις.

Η έκθεση παρουσιάζει 79 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 21 ταινίες. Η Συραγώ Τσιάρα αναφέρεται σε έργα, περιόδους και λόγους δημιουργίας μερικών εξ’ αυτών επιχειρώντας να χαρτογραφήσει το συνολικό εύρος της έννοιας «αστικό βίωμα» . Τονίζει πως «με την εκθεσιακή αφήγηση να μετακινείται διαρκώς από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο» ο θεατής αλλά και κάτοικος αυτής της πόλης αποκτά μια ευρύτατη συνείδηση του χρόνου, των μορφών, των τοπίων, των συνηθειών, του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο για μια 30ετία κάποιες γενιές βίωσαν την έννοια της πόλης που άλλαξε ραγδαία.

Την πολύτιμη ματιά τους χαρίζουν στην εκπομπή ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος δίνοντας ο καθένας από την μεριά του έξοχες ερμηνείες για τους τρόπους αντίληψης της πόλης μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου, της ζωγραφικής και των συνηθειών μιας εποχής οριστικά παρελθούσας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
Έρευνα-Παρουσίαση Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη Μάριος Αποστόλου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος 235/Σάκης Μπουζιάνης