ΕΡΤ3 – «Η Εποχή Των Εικόνων» Νέος Κύκλος Επεισοδίων – Πρεμιέρα –...

ΕΡΤ3 – «Η Εποχή Των Εικόνων» Νέος Κύκλος Επεισοδίων – Πρεμιέρα – 20/11 στις 20:00

ΕΡΤ3 – «Η Εποχή Των Εικόνων»
Πρεμιέρα – Νέος Κύκλος Επεισοδίων
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 20:00

Η δημοφιλής εκπομπή της ΕΡΤ «Η Εποχή των Εικόνων» που επιμελείται και παρουσιάζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου κάνει πρεμιέρα με νέο κύκλο επεισοδίων στην ΕΡΤ3 την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 20:00.

Από τη βραδινή ζώνη (20:00-21:00) της ΕΡΤ3 που είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, «Η Εποχή των Εικόνων» και αυτήν την τηλεοπτική σεζόν εστιάζει σε ζητήματα κοινωνικοπολιτικά, σε προσωπικότητες σημαίνουσες για την καλλιτεχνική δημιουργία, σε ιστορίες της ελληνικής διασποράς και σχετικές με σημαντικές συλλογές καθώς και σε έργα και καλλιτέχνες που ενθαρρύνουν και ενθαρρύνονται από την έννοια της συνύπαρξης.

Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 20:00 στην ΕΡΤ3, «Η Εποχή των Εικόνων» παρουσιάζει την έκθεση «Δημοκρατία» στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (11/7/2024 – 2/2/2025). Η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την περίοδο μετάβασης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τα δικτατορικά καθεστώτα στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά την Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, αναζητώντας τις ερμηνείες της γύρω από τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη, όπως αυτή αποκαλύπτεται με αυτή την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση.

Η Συραγώ Τσιάρα αναφέρεται τόσο στις θεματικές ενότητες όσο και σε συγκεκριμένα έργα της έκθεσης, στην οποία μετείχαν πάνω από 55 μεμονωμένοι καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών από τις τρεις χώρες με συνολικά 140 εικαστικά έργα, εστιάζοντας στις δεκαετίες ’60 και ’70, και συγκεκριμένα στην μετάβαση στα δημοκρατικά καθεστώτα και στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι καλλιτέχνες στη διεκδίκηση πολιτικών ελευθεριών.

Παρακολουθούμε αρχειακό υλικό με τις μαρτυρίες και απόψεις τριών εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών, του Δημοσθένη Κοκκινίδη και των Θόδωρου και Βλάση Κανιάρη, που έδρασαν και αντέδρασαν εκείνη την περίοδο.

Την δική του οπτική για την ιστορική αυτή περίοδο αλλά και για την ίδια την έκθεση δίνει ο ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Κωστής Κορνέτης.

Έρευνα-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ: Σταύρος Συμεωνίδης
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού: Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ: Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος 235: Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird Productions