ΕΡΤ3 – «Η Εποχή των Εικόνων» – Πρεμιέρα Νέου Κύκλου

ΕΡΤ3 – «Η Εποχή των Εικόνων» – Πρεμιέρα Νέου Κύκλου

«Η Εποχή των Εικόνων» – Πρεμιέρα Νέου Κύκλου

20 χρόνια σταθερής παρουσίας στην ΕΡΤ

 Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 τα μεσάνυχτα

Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής «Η Εποχή των Εικόνων», που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, τα μεσάνυχτα, παρουσιάζεται η μεγάλη αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου (γ. 1945) στο Ε.Μ.Σ.Τ., που ξεκίνησε στις 14.12.2023 και διαρκεί έως τις 21.04.2024.

Η «Εποχή των Εικόνων» (2003-2023 ΕΡΤ) – που συμπλήρωσε 20 χρόνια σταθερής παρουσίας και καταγραφής της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα εθνικό όσο και διεθνές αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη, και δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλες εκθέσεις, μουσεία και συλλέκτες – συνεχίζει σε επιμέλεια, έρευνα και παρουσίαση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, με το νέο κύκλο 12 επεισοδίων, εστιάζοντας σε καλλιτέχνες και εκθέσεις που επαναπροσδιορίζουν τα σύγχρονα καίρια ζητήματα, αλλά και στον τρόπο που τα μουσεία αντιλαμβάνονται τον μουσειολογικό και κοινωνικό τους ρόλο.

Στο πρώτο επεισόδιο, μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η Λήδα Παπακωνσταντίνου, μιλά στην Κ. Ζαχαροπούλου, ξεδιπλώνοντας μια μεγάλη αφήγηση καμωμένη από σοφία, θάρρος και μαστοριά. Παρακολουθώντας τον λόγο της και βλέποντας ταυτόχρονα τα έργα της κατανοούμε πώς ανέπτυξε για σχεδόν πέντε δεκαετίες ένα πολυσχιδές έργο που έλαβε μια ποικιλία μορφών (περφόρμανς, γλυπτικά έργα, βίντεο, in situ εγκαταστάσεις, ζωγραφική, κ.ά.), προκειμένου να διερευνήσει θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας, πάντα με επίκεντρο το σώμα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Τίνα Πανδή, δίνει τη δική της ματιά στο έργο της Λ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας για τα σημεία εκείνα που καθιστούν τη δουλειά της μοναδική και πλέον ιστορική.

Συντελεστές επεισοδίου

Έρευνα-Παρουσίαση Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη Μάριος Αποστόλου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής Blackbird Productions