ΕΡΤ3 – « Η Πυριτιδαποθήκη/The Tinderbox » – Τετάρτη 22 Μαρτίου στις...

ΕΡΤ3 – « Η Πυριτιδαποθήκη/The Tinderbox » – Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 23:15

« Η Πυριτιδαποθήκη/The Tinderbox »
(Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ  ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 23:15

Το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Η Πυριτιδαποθήκη/ The Tinderbox», παραγωγής 2021, προβάλλει η ΕΡΤ3, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 23:15.
 Μία σπάνια και προκλητική εξέταση και των δύο πλευρών της Ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης: από τον καταλύτη της, στους λόγους που συνεχίζεται, καθώς και στα όσα πρέπει να γίνουν για να σταματήσει.

Ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι της πολυβραβευμένης κινηματογραφίστριας  Gillian Mosely. Μιας Βρετανίδας/Αμερικανίδας Εβραίας  που μεγάλωσε   σε μια οικογένεια με σιωνιστικές αρχές, έγινε φίλη με έναν Παλαιστίνιο στο Λονδίνο και μέσω αυτού άρχισε να αμφισβητεί όλα όσα είχε  διδαχθεί για τη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η Mosley συνδυάζει αρχαία και πρόσφατη ιστορία, ενώ χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό, υπογραμμίζει τον ρόλο των αποικιακών δυνάμεων μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά τον αντίκτυπο των ενεργειών της Βρετανίας.

Εκτός από το ιστορικό πλαίσιο, η ταινία δείχνει και το ανθρώπινο πρόσωπο της σύγκρουσης, περιλαμβάνοντας σε βάθος διαλόγους με  Άραβες, Χριστιανούς Παλαιστίνιους, έναν έποικο, έναν προοδευτικό Ισραηλινό μουσικό και τη χήρα ενός μέλους της Χαμάς. Υπάρχουν επίσης σύντομες συνομιλίες «στο δρόμο»,  σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη,  από διάφορους ενδιαφερόμενους, συχνά ιδεολογικά αντίθετους.

Το ντοκιμαντέρ θίγει ακόμη τη σημασία της φιλίας μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων, που όντως υπάρχει και αναδεικνύεται  μέσα από τη  συνέντευξή της  Mosely με το ισραηλινό Heavy Metal συγκρότημα Orphaned Land, που έχει Εβραίους και Παλαιστίνιους στη σύνθεση του.
Τέλος, εξερευνά  σημαντικά σύγχρονα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αποικιοκρατία, η μετανάστευση, ο εκτοπισμός πληθυσμού, ο ρατσισμός και οι ψεύτικες αλήθειες.

Σκηνοθεσία: Gillian Mosely