ΕΡΤ3 – Η Σταυροφορία των παιδιών/ The Children’s Crusade – Τρίτη...

ΕΡΤ3 – Η Σταυροφορία των παιδιών/ The Children’s Crusade – Τρίτη 6 &Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 23:30

Η Σταυροφορία των παιδιών/ The Childrens Crusade
Τρίτη 6 &Τετάρτη 7 Ιουνίου  στις 23:30

Τη σειρά ντοκιμαντέρ 2 ωριαίων επεισοδίων «Η Σταυροφορία των παιδιών/ The Childrens Crusade» παρουσιάζει η ΕΡΤ3 την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουνίου  στις 23:30.Η «Σταυροφορία των παιδιών» είναι ένας από τους μεγάλους μύθους του Μεσαίωνα. Το έτος 1212, χιλιάδες παιδιά στην Κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν για την Ιερουσαλήμ. Στόχος τους ήταν να «ελευθερώσουν την Αγία Πόλη από τους Σαρακηνούς», χωρίς όπλα, «μόνο με τη δύναμη της πίστης τους».

Το εγχείρημα έληξε σε χάος, και όσοι δεν πέθαναν από την πείνα ή από εξάντληση ενώ διέσχιζαν τις Άλπεις πουλήθηκαν ως σκλάβοι κατά την άφιξή τους στη Μεσόγειο ή πέθαναν από πυρετό και ασθένειες. Πολύ λίγοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, πόσο μάλλον έφτασαν στην Ιερουσαλήμ. Τι είναι όμως γεγονός και τι μυθοπλασία; Τι πραγματικά συνέβη την άνοιξη του 1212; Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την ιστορική αυθεντικότητα αυτής της άνευ προηγουμένου παιδικής σταυροφορίας, αλλά οι λόγοι και οι συνθήκες αποτελούν αντικείμενο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια.

Με περίτεχνες αναπαραστάσεις, κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή και συνεντεύξεις με διαπρεπείς ιστορικούς και επιστήμονες, αυτό το ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων ανασυνθέτει τα γεγονότα εκείνης της εποχής και προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε μερικά από τα άλυτα ερωτήματα. Τόλμησαν πράγματι τα παιδιά αυτήν την αποστολή αυτοκτονίας μόνα τους; Πώς προέκυψε; Ποιος οργάνωσε την πορεία; Και τι ρόλο έπαιξε η εκκλησία;

Σκηνοθεσία: Martin Papirowski