ΕΡΤ3 – «’Ιντερνετ: Κρύψε τα Ίχνη σου» Ντοκιμαντέρ

ΕΡΤ3 – «’Ιντερνετ: Κρύψε τα Ίχνη σου» Ντοκιμαντέρ

«’Ιντερνετ: Κρύψε τα Ίχνη σου/
Disappear: Cover your online tracks»

 Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Ίντερνετ: Κρύψε τα ίχνη σου/Disappear: Cover your online tracks» παραγωγής 2021, παρουσιάζει η ΕΡΤ3 την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου αποτελούν το νέο κυνήγι θησαυρού. Είτε πρόκειται για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, είτε για διαδικτυακούς γίγαντες είτε για υπηρεσίες πληροφοριών – όλοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, γιατί ο έλεγχος τέτοιων πληροφοριών σημαίνει δύναμη.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν την κυκλοφορία των προσωπικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο – αλλά στον ψηφιοποιημένο κόσμο μας, μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε χωρίς διαδικτυακά εργαλεία; Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα πέντε πρωταγωνιστών που έχουν εκτεθεί σε όλο και πιο επεμβατικές μορφές διαδικτυακής παρακολούθησης, αυτό το ντοκιμαντέρ εξερευνά πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.

Στο Βερολίνο, ο νεαρός καλλιτέχνης Max θέλει να αποφύγει την παρακολούθηση από τους “Big Five” και να προσφέρει σε  άλλους καλλιτέχνες και κλαμπ μια εναλλακτική λύση στο Facebook. Σ’ ένα γυμνάσιο στην Καζαμπλάνκα, οι μαθητές μαθαίνουν για τους κινδύνους του cyber mobbing. Στο Χονγκ Κονγκ, μια ερευνήτρια και πιθανός στόχος των κινεζικών αρχών, μαθαίνει πώς να γίνεται αόρατη στο διαδίκτυο. Και στις ΗΠΑ, οι ερευνητές δημοσιογράφοι εξερευνούν τρόπους επικοινωνίας με τις πηγές τους –  αποφεύγοντας  την διαδικτυακή παρακολούθηση- στο πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks,  Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι πρωταγωνιστές  αυτού του ντοκιμαντέρ  παρουσιάζουν πρακτικές λύσεις – για παράδειγμα, εναλλακτικές λύσεις για το WhatsApp, το Safari ή τους Χάρτες Google – καθώς και διαδικτυακές στρατηγικές όπως ο κατακερματισμός δεδομένων. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει επίσης τις δυνατότητες του ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα καθώς και του Fediverse,  ενός νέου δικτύου κοινωνικών μέσων που παρέχει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους.

Σκηνοθεσία: Marc Meillassoux