ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο χωριό ξανά» – Άβυθος Αχαΐας – Κυριακή 20.11.2022,...

ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο χωριό ξανά» – Άβυθος Αχαΐας – Κυριακή 20.11.2022, στις 13:30

«Κυριακή στο χωριό ξανά»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Άβυθος Αχαΐας
Κυριακή 20.11.2022, στις 13:30

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη, που θα μεταδοθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 13:30 στην ΕΡΤ3, θα μας ταξιδέψει στην Άβυθο Αχαΐας.
Οι παλαιότεροι την λένε και Άκολη. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην αβαθή του θάλασσα. Πότε δημιουργήθηκε το χωριό, ποιά θεομηνία ήταν η αιτία ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος παραθαλάσσιος οικισμός; Η οικονομία της Αβύθου, όπως και της ευρύτερης περιοχής, βασίζεται στην σταφίδα- «μαύρο χρυσό» όπως την έχουν βαφτίσει. Η περιήγηση στο Μουσείο της σταφίδας είναι ένα ταξίδι στον χρόνο.

Ο Κωστής συναντά τους «Αχαιούς», τον τοπικό σύλλογο, και ανακαλύπτει όμορφες ιστορίες γύρω από τις μουσικές, τα τραγούδια, τα γλέντια τους και φυσικά τα ήθη και τα έθιμα τους. Η «Ωραία Αιγιώτισσα» για παράδειγμα, είναι ένα τραγούδι που συμπυκνώνει την μουσική κουλτούρα του τόπου. Όπως και το «Να’ μουν ελιά στα Σάλωνα και κλήμα στη Βοστίτσα». Ισορροπούμε ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, μέσα από τις αφηγήσεις της Φωτεινής και της Ελένης- δύο άνθρωποι, δύο εποχές.

Στη συνέχεια ο Κωστής επισκέπτεται το «Εργαστήρι Μουσικών Οργάνων» στο Αίγιο, με την σπάνια συλλογή του Διονύση Παπαδημητρίου. Η Πηνελόπη, μας μιλά για την θεατρική ομάδα και ο Γιώργος, μας ξεναγεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του χωριού. Στη Μονή των Ταξιαρχών συναντάμε τους πατέρες Ιερόθεο και Γερβάσιο. Τέλος, οι γυναίκες της Αβύθου μαγειρεύουν και αφηγούνται νόστιμες ιστορίες για τα τραπεζώματα, τις γεύσεις, τις γιορτές και την καθημερινότητα τους.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης  Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Νίκος Φυλάτος, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Λευτέρης Παρασκευάς
Ήχος- μίξη: Λευτέρης Παρασκευάς
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Νίκος Καλαβρυντινός
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Φοίβος Θεοδωρίδης

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.