ΕΡΤ3 – «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» – Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ – Τρίτη 2...

ΕΡΤ3 – «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» – Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ – Τρίτη 2 έως Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 15:00

«ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ
Τρίτη 2 έως Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 15:00

Τη γαλλική μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Un autre chemin/Μια άλλη επιλογή/Another Way» που καταγράφει τον ασυνήθιστο τρόπο ζωής κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι, μέσα από τη σχέση τους με τη φύση, ελπίζουν να προσφέρουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον, προβάλλει η ΕΡΤ3 καθημερινά από την Τρίτη 2 μέχρι και την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 15:00.Η σειρά της σκηνοθέτριας και παραγωγού Muriel Barra, που θα ολοκληρωθεί σε 4 ωριαία επεισόδια, παρακολουθεί άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στην πόλη και να εφεύρουν μια νέα ζωή, με γνώμονες την ελευθερία και την αυτονομία, κοντά στη φύση και με σεβασμό σε όλες τις μορφές ζωής.
Οικολογικά χωριά, τόποι εναλλακτικής εκπαίδευσης, επανασύνδεση με τα στοιχεία της φύσης για πλήρη αυτονομία, ανάμεσα στη νεωτερικότητα και τις αρχαίες πρακτικές, μόνοι, με την οικογένεια ή σε ομάδες, έχουν μετατρέψει τη ζωή τους σε πραγματικά εργαστήρια δημιουργικότητας, πάντα σε συμφωνία με τις πεποιθήσεις τους. Με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον του, αναζητούν την αυτονομία.

Τρίτη 2/8 – Επεισόδιο 1ο:Αυτονομία στην καρδιά του βουνού [Autonomy in the heart of the mountains]

Λάτρης του υπέροχου εξωτερικού χώρου και απογοητευμένος από ένα σύστημα που θεωρεί καταστροφικό, ο Thibault επέλεξε να ζήσει τη ζωή του μακριά από την πόλη, εγκαθιστώντας το σπίτι του στην καρδιά ενός άγριου βουνού. Γνωρίζοντας τα δώρα που του προσφέρει η φύση καθημερινά, καλύπτει όλες τις ανάγκες του, επανασυνδεόμενος με τα στοιχεία που του δίνουν αυτονομία: γη, νερό, άνεμος και ήλιος. Η μαρτυρία του, απλή και αυθεντική, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς που έρχονται να τον επισκεφτούν.

Τετάρτη 3/8- Επεισόδιο 2ο:Η ζωή σε ένα οικο-χωριό[Living in an eco-village]Πολύ κοντά στην πόλη Chateaubriant, βρίσκεται το μικρό «Χωριό Ruisseau». Με την πρωτοβουλία ενός ζευγαριού που θεωρείται πρωτοπόρο στην τάση της αυτονομίας, αυτή η συλλογικότητα στεγάζει τώρα πολλές οικογένειες, που ενώνονται με τον ίδιο στόχο: αυτόν της μη συμφωνίας με  ένα σύστημα στο οποίο δεν αναγνωρίζουν πλέον τον εαυτό τους. Επιδίωξη τους είναι  να εφεύρουν μαζί μια ζωή σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Πεπεισμένοι ότι η ευτυχία έρχεται μέσα από τη νηφαλιότητα, οι ενήλικες και τα παιδιά έχουν κάνει τη ζωή τους ένα εργαστήριο αυτονομίας.

Πέμπτη 4/8 – Επεισόδιο 3ο:Καναδική αυτονομία [Northern Resilience, Canadian Autonomy]

Δημιουργώντας τον οικολογικό οικισμό τους στην καρδιά της γης του Κεμπέκ, οι ιδρυτές του ανέλαβαν ένα φιλόδοξο στοίχημα: να αποδείξουν ότι μια μορφή αυτονομίας είναι δυνατή στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Τώρα αφοσιωμένοι στην αρχή της ανθεκτικότητας, τα 40 περίπου άτομα του οικισμού αυτού ζουν χωρίς πετρέλαιο. Εμπνευσμένες μαρτυρίες κατοίκων τροφοδοτούν τον προβληματισμό σχετικά με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρασκευή 5/8 – Επεισόδιο 4ο : Μαθαίνοντας να ζούμε ανεξάρτητοι [Learning to live independently]

Η ελευθερία είναι μια μαθητεία που μπορεί να τη βιώσει ο καθένας, σε όλες τις ηλικίες της ζωής! Αυτή είναι η βαθιά πεποίθηση του Ραμίν, ενός ανθρώπου με εκπληκτικό υπόβαθρο, ο οποίος αγωνίζεται για την ενδυνάμωση και την αυτοδιάθεση όλων των ανθρώπινων όντων. Στα πλαίσια του σχολείου αλλά και του οικολογικού χωριού που ίδρυσε, θα παρακολουθήσουμε την καθημερινότητα των παιδιών και των ενηλίκων που ζουν και μοιράζονται μαζί του αυτή την ίδια αναζήτηση αυτονομίας.