ΕΡΤ3 – «Μουσικές Οικογένειες»- Η Λύρα του Πόντου- Παρασκευή 24...

ΕΡΤ3 – «Μουσικές Οικογένειες»- Η Λύρα του Πόντου- Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 21:00

 «Μουσικές Οικογένειες»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Η Λύρα του Πόντου
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 21:00 

Στο νέο επεισόδιο της  εβδομαδιαίας εκπομπής-ντοκιμαντέρ «Μουσικές Οικογένειες», που θα προβληθεί την  Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 21:00 στην ΕΡΤ3, ο Γιώργης Μελίκης μας συστήνει τους Μιχάλη και Χρήστο Καλιοντζίδη.

 Η μουσική παράδοση –συνέχεια και διεύρυνση- οφείλεται εν πολλοίς στις μουσικές οικογένειες και στα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους. Κάποιες φορές μέσα από την δημιουργική φαντασία και τις μουσικές πρακτικές, η συνέχεια και η διεύρυνση αυτή  αποκτά χαρακτήρα Σχολής.

Η περίπτωση του παλιού δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Μιχάλη Καλιοντζίδη είναι ακριβώς μια τέτοια, η οποία πήρε χαρακτήρα σχολής με πολλούς μαθητές και συνεχιστές ενός σημαντικού παραδοσιακού ρεπερτορίου. Πρακτικός αλλά και ακαδημαϊκός συνεχιστής ο γιος του Χρήστος Καλιοντζίδης.

Με βάση τα παλιά παραδοσιακά μοτίβα-πρότυπα, μπαμπάς και γιος καταθέτουν μουσικές μαρτυρίες επεκτείνοντας όχι μόνο την ποντιακή παραδοσιακή μουσική αλλά το όλον σώμα της ποντιακής μουσικοποιητικής δημιουργίας.

Τα παραδοσιακά ακούσματα του μπαμπά Μιχάλη παίρνει ο γιος Χρήστος και με οργανολογικές τεχνικές και παρεμβάσεις στη λύρα καταφέρνει ένα προχωρημένο μουσικό βήμα στην αισθητική ακουστική του παλιού.

Ακούσματα, μαρτυρίες, συζητήσεις αποτελούν τον πυρήνα της εκπομπής Μουσικές Οικογένειες με τον Μιχάλη και Χρήστο Καλιοντζίδη.

Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
Μοντάζ:Βασιλική Γιακουμίδου
Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος
Script, γενικών καθηκόντων: Βασιλική Γιακουμίδου

  • H εκπομπή  θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3.