ΕΡΤ3- Μουσικές Οικογένειες – Οι Μουσικοί των Πομάκων – Παρασκευή 20...

ΕΡΤ3- Μουσικές Οικογένειες – Οι Μουσικοί των Πομάκων – Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 21:00

Μουσικές Οικογένειες
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Οι Μουσικοί των Πομάκων
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 21:00

Στο νέο επεισόδιο της  εβδομαδιαίας εκπομπής-ντοκιμαντέρ «Μουσικές Οικογένειες», που θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 21:00 στην ΕΡΤ3, ο  Γιώργης Μελίκης μας συστήνει τους μουσικούς των Πομάκων.Οι Πομάκοι αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτισμική ομάδα στο χώρο της Βαλκανικής και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Ροδόπης.  Οι γλωσσικές, θρησκευτικές και μουσικοποιητικές τους και  οι μεταξύ τους ακόμη ετερότητες, έχουν απασχολήσει επιστήμονες και έχουν εργαλειοποιηθεί κατά το συμφέρον του κάθε εμπλεκόμενου.

Ειδικότερα το μουσικοποιητικό τους ρεπερτόριο ομοιάζει κατά πολύ με αυτό της Θράκης, τα δε κείμενα, αφηγηματικά και πολύστιχα, μιλούν για μια κοινή βαλκανική πορεία και το όραμα του κάθε βαλκάνιου να μιλήσει πρώτα για τον άνθρωπο-συνάνθρωπο πέρα από δόγματα και ρετσέτες που έχουν ως στόχο το στίγμα και την μη αποδοχή του διαφορετικού.
Οι σημερινοί Πομάκοι σε όλα τα χωριά της Ορεινής Ξάνθης, είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι,  που παραμένουν στα χωριά τους ή απομακρύνονται και επιστρέφουν πάντα στον γενέθλιο τόπο τους.
Οι μουσικές προσεγγίσεις-καταγραφές που κάναμε εκφράζουν όλες εκείνες τις ταυτοτικές παραμέτρους και τα στοιχεία ενός μικρού πολιτισμού της βαλκανικής.

Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
Μοντάζ: Βασιλική Γιακουμίδου
Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος

  • Η εκπομπή θα  είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3.