ΕΡΤ3 – Μουσικές Οικογένειες –ΠΡΕΜΙΕΡΑ- Οι Τηγανούρηδες της Σαμοθράκης- Παρασκευή 13 Ιανουαρίου...

ΕΡΤ3 – Μουσικές Οικογένειες –ΠΡΕΜΙΕΡΑ- Οι Τηγανούρηδες της Σαμοθράκης- Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 21:00

Μουσικές Οικογένειες- Β΄ΚΥΚΛΟΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Οι Τηγανούρηδες της Σαμοθράκης
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 21:00

Η εβδομαδιαία εκπομπή-ντοκιμαντέρ «Μουσικές Οικογένειες», με τον Γιώργη Μελίκη, επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων, κάθε Παρασκευή στις 21:00 στην ΕΡΤ3, για να μας συστήσει κι άλλες οικογένειες της μουσικής μας παράδοσης, οι οποίες χρόνια τώρα αφιερώνουν τη ζωή τους  από γενιά σε γενιά, στις μουσικές του τόπου μας.

Η οικογένεια, το όλο σώμα της ελληνικής παραδοσιακής έκφρασης, έρχεται ως συνεχιστής της ιστορίας, να αποδείξει πως η παράδοση είναι βίωμα και η μουσική είναι ζωντανό κύτταρο που αναγεννάται με το άκουσμα και τον παλμό.

Οικογένειες παραδοσιακών μουσικών, μουσικές οικογένειες, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές! Μπαίνουμε σε ένα μικρό, κλειστό σύμπαν μιας μουσικής οικογένειας, στον φυσικό της χώρο, στη γειτονιά, στο καφενείο και σε άλλα πεδία της μουσικοχορευτικής δράσης της. Η οικογένεια, η μουσική, οι επαφές, οι επιδράσεις, οι συναλλαγές, οι ομολογίες και τα αφηγήματα για τη ζωή και τη δράση της, όχι μόνο μέσα από αφηγήσεις των μελών της οικογένειας αλλά κι από τρίτους. Και τελικά ένα μικρό αφιέρωμα στην ευεργετική επίδραση, στη συνοχή και στην ψυχολογία, μέσα από την ιεροτελεστία της μουσικής συνεύρεσης.

Επεισόδιο 1ο: Οι Τηγανούρηδες της Σαμοθράκης
Τα νησιά, ειδικότερα του Αιγαίου, είναι τα διαχρονικά μουσικοποιητικά τοπόσημα  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Πολιτισμικές ταυτότητες και ετερότητες  καθόρισαν την ελληνική ιστορία και ταυτοποιούν μια διαχρονική  συνέχεια. Η Σαμοθράκη είναι ένα από αυτά! Δάνεια και αντιδάνεια γεφυρώνουν δυο κόσμους! Οι μουσικές και οι μουσικοί εκφραστές του νησιού επισημάνθηκαν στα 1900 από το ιατροφιλόσοφο και λόγιο Νικόλαο Φαρδύ. Η μουσική παράδοση του νησιού παραδίνεται και μαρτυρείται ζωντανά μέσα από τις μουσικές οικογένειες.

Η μουσική οικογένεια Τηγανούρια είναι μια οικογένεια γνωστή στο νησί από το 1850. Βιολιά, λαούτα και τραγούδι περνούν από γενιά σε γενιά και φτάνουν στον κλώνο της που λέγεται Ζωή Τηγανούρια. Γνωστή μουσικός-συνθέτης και σολίστ του ακορντεόν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με συνεργασίες περιώνυμες και απαιτητικές. Με επίκεντρο τη Ζωή, η μεγάλη οικογένεια Τηγανούρια συσπειρώνεται στον γενέθλιο  τόπο της τη Σαμοθράκη και αφηγείται την πορεία τουλάχιστον τεσσάρων μουσικών γενεών.

Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας:Μανώλης Ζανδές
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
Μοντάζ:Βασιλική Γιακουμίδου
Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος
Script, γενικών καθηκόντων: Βασιλική Γιακουμίδου