ΕΡΤ3-Ντοκιμαντέρ για τη νόσο Αλτσχάιμερ

ΕΡΤ3-Ντοκιμαντέρ για τη νόσο Αλτσχάιμερ

«Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ»

«Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;»

 Ωριαία Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της νόσου Αλτσχάιμερ η ΕΡΤ3 παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου δύο ωριαία ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στις επιστημονικές έρευνες για την αντιμετώπιση, την κατανόηση και τη θεραπεία της  ασθένειας.

12:00 & 22:00| Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ

[Alzheimer: My Mother Has Forgotten Me]

 Στη Γαλλία, υπάρχουν σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς με Αλτσχάιμερ,  αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια. Αν και η κατανόηση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου προχωράει, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς να τη θεραπεύσουμε, ούτε έχει βρεθεί τρόπος να σταματήσει η ανεπανόρθωτη απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών, ιδίως της μνήμης. Αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της καθημερινής ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους και αναδεικνύει τις διαφορετικές διαστάσεις της νόσου.

 21:00 | Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα; 

[Can Alzheimer’s Be Stopped?]

Η νόσος  Αλτσχάιμερ  επιδρά στην ικανότητά του  ανθρώπου να σκέφτεται, να αγαπά και να θυμάται. Από την συγκεκριμένη ασθένεια υποφέρουν σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυστήρια της εποχής μας. Ερευνητές συλλέγουν στοιχεία και επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη μοριακή αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί τελικά στην άνοια. Άνθρωποι κάθε λογής αποκαλύπτουν τη μάχη τους με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα μέλη μιας οικογένειας στην Κολομβία ανακαλύπτουν πώς  λόγω της γενετικής προδιάθεσής, η εμφάνιση της νόσου σε νεαρή ηλικία  αποτελεί μονόδρομο. Υπάρχει, όμως, ελπίδα.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν γενναίοι ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές  και ερευνητές  που δοκιμάζουν θεραπείες  οι οποίες  ίσως επιβραδύνουν, ή κατορθώσουν ακόμη και να προλαμβάνουν  τη νόσο.

Σκηνοθεσία: Sarah Holt