ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ
Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Τρίτη 11/02 & Τετάρτη 12/02
Νέα ντοκιμαντέρ κοινωνικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, θα μεταδώσει η ΕΡΤ3 την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου
22:00 | Μαλδίβες, Υπερτουρισμός και Σαρία [Maldives, Overtourism and Saria]
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2024
Ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει από την μια τις συνέπειες του υπερτουρισμού στις Μαλδίβες κι από την άλλη την πραγματικότητα του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στα νησιά του αρχιπελάγους όπου δεν φτάνουν οι τουρίστες.
Το αρχιπέλαγος των Μαλδίβων, που αποτελείται από ειδυλλιακά νησιά χαμένα στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, είναι ένας εύθραυστος παράδεισος, καθώς, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το 80% των εδαφών τους θα μπορούσε τελικά να βρεθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο τουρισμός έχει επίσης επιβλαβείς επιπτώσεις, όπως η συσσώρευση απορριμμάτων που μολύνουν τις διάφανες λιμνοθάλασσες. Επίσης, οι Μαλδίβες είναι ένα ισλαμικό κράτος που επιβάλλει μια από τις αυστηρότερες Σαρία στον κόσμο σε εκείνα τα νησιά που είναι κλειστά για τους τουρίστες.
Σκηνοθεσία: Eugénie Yvrande
23:00 | Τέχνη και Χρήμα [Money Art]
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Σειρά 4 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Ιταλίας, 2017
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Τέχνη και Χρήμα» που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα ωριαία επεισόδια κάθε Τρίτη στις 23:00 στην ΕΡΤ3, παρακολουθεί μέσα από το πέρασμα των αιώνων την σχέση τέχνης και χρήματος. Από την Αρχαία Ρώμη μέχρι την Αναγεννησιακή Ιταλία όπου γεννήθηκε η σύγχρονη τραπεζική, από την αυλή του Λουδοβίκου XIV μέχρι την αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Christie’s και την πώληση του πιο ακριβού έργου τέχνης παγκοσμίως, από τους Ιμπρεσιονιστές μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Χρήμα και τέχνη, δύο κόσμοι φαινομενικά ξεχωριστοί, αλλά τελικά στενά συνδεδεμένοι. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ μας παρασέρνει μέσα από τον χρόνο σε ένα ταξίδι στην ομορφιά. Ιστορικοί, συλλέκτες έργων τέχνης, ο οικονομολόγος Ζακ Αττάλι και η καλλιτέχνιδα παραστατικών τεχνών Μαρίνα Αμπράμοβιτς μας καθοδηγούν μέσα από τα καλλιτεχνικά κινήματα ως σήμερα, για να ανακαλύψουμε την πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ χρήματος και τέχνης.
Επεισόδιο 1ο: Χρήμα και Τέχνη [Money And Art]
Η γέννηση του χρήματος και η στενή σχέση μεταξύ τέχνης και οικονομίας. Από τα νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τον «πατέρα» των χαρτονομισμάτων John Law, ανακαλύπτουμε τελικά πώς και γιατί η τέχνη και το χρήμα είναι μέρη της ίδια ιστορίας.
Επεισόδιο 2ο: Τέχνη και Τράπεζες [Art And Banks]
Η ιστορία του τραπεζίτη Γιάκομπ Φούγκερ που χρηματοδότησε έργα τέχνης και πολέμους και του Πάπα Ιούλιου Β΄, του οποίου η φήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ονόματα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαέλο.
Επεισόδιο 3ο: Τέχνη και το Κράτος [Art And the State]
Τέχνη του κράτους, τέχνη της προπαγάνδας και τέχνη ακατάλληλη να αντιπροσωπεύει το επίσημο πρόσωπο της εξουσίας. Από την «εκφυλισμένη» τέχνη του Ναζισμού μέχρι την ανάκτηση των έργων που είχαν κλαπεί πριν από το 1945.
Επεισόδιο 4ο: Φιλότεχνοι Ευεργέτες [New Patronage]
Από τον Γάιο Μαικήνα, τον πρώτο μεγάλο φιλάνθρωπο στην ιστορία, μέχρι τις συναλλαγές σε bitcoin, περνώντας από την Πέγκυ Γκούγενχάιμ και τον Γεώργιο Κωστάκη, τον άνθρωπο που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσωσε από την καταστροφή και τη λήθη τα πρώτα αριστουργήματα της τέχνης του 20ου αιώνα.
Σκηνοθεσία: Massimo Brega
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου
23:30 | Η Δύναμη της Μουσικής [Music’s Superpowers]
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2021
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα για την επίδραση της μουσικής σε κάθε στάδιο και έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Μια «βουτιά» στους μηχανισμούς της «Συμφωνίας των νευρώνων» του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Γιατί η μουσική είναι σημαντική για τον εγκέφαλό μας; Μέσα από μια παγκόσμια επιστημονική έρευνα, θα αποκαλύψουμε το μυστήριο των πολλαπλών δυνάμεων που ασκεί η μουσική στη ζωή μας. Μαθαίνοντας, μεγαλώνοντας, αγαπώντας, ξεπερνώντας την αμνησία, το άγχος, τον πόνο, και ακόμη περισσότερα… σε κάθε στάδιο και σε κάθε περίσταση της ζωής μας η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή μας.
Σκηνοθεσία: Jacques Mitsch
Σενάριο: Jacques Mitsch, Laurent Mizrahi