ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ: Τα καλύτερα μας

ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ: Τα καλύτερα μας

ΕΡΤ3 – Ντοκιμαντέρ: Τα καλύτερα μας

Μια σειρά από ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στην κοινωνία, στα ταξίδια και στην τεχνολογία επιλέγει να δείξει η ΕΡΤ3 την επόμενη εβδομάδα. Ντοκιμαντέρ με σαγηνευτικές αφηγήσεις, με παρουσιαστές ανθρώπους «της διπλανής πόρτας», με εξαιρετική σκηνοθεσία και πλάνα που… κόβουν την ανάσα. Συντονιστείτε στη συχνότητα του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης και απολαύστε τα!

Κυριακή 14/8                                                                                                      17:10 | Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Μ’ ΕΝΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ
[252 DAYS OF SOLITUDE]
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020
Σκηνοθεσία: Kaidor Kahar

Ένα επικό ταξίδι γύρω από τον πλανήτη και μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Αγώνας Βαντέ Γκλομπ, είναι ένας μοναδικός ιστιοπλοϊκός αγώνας όπου μοναχικοί ναυτικοί κάνουν, χωρίς στάσεις και χωρίς να χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές, τον γύρο του κόσμου. Ο Εσθονός Ούκου Ράντμαα είναι ο πρώτος που το κατάφερε. Το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, αν και ήξερε ότι μπορεί να μην επέστρεφε. Αφήνοντας τη γυναίκα του και τα δίδυμα βρέφη του πίσω, μπαίνει στο μεγαλύτερο συναισθηματικό ταξίδι, όπου η κάθε μέρα είναι μια μάχη για τη ζωή.

 

Δευτέρα 15/8
15:00 | ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ-Δ’ ΚΥΚΛΟΣ
[AMAZING TRAIN JOURNEYS]
Σειρά ντοκιμαντέρ

Η αγαπημένη σειρά ντοκιμαντέρ ξανά στο πρόγραμμα της ΕΡΤ3, καθημερινά.
Ο ταξιδιώτης του κόσμου, Φιλίπ Γκουλιέ, ανεβαίνει στο τραίνο, επισκέπτεται απρόσμενους  προορισμούς και όμορφα τοπία, και μας μεταφέρει γιορτές, έθιμα και εμπειρίες ζωής απλών ανθρώπων.

Επεισόδιο: Ελλάδα [Grèce ]
Στην Ελλάδα, το τρένο μάς επιτρέπει να περιηγηθούμε στους θησαυρούς μιας κληρονομιάς γεμάτης Ιστορία. Ο Φιλίπ ξεκινά το ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη και κάνει μια στάση στην Καλαμπάκα, όπου ο ίδιος αφήνεται στα μυθικά Μετέωρα και στα απίστευτα μοναστήρια τους σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού. Στη συνέχεια επισκέπτεται την Αθήνα και την Πελοπόννησο, ενώ δεν παραλείπει να κάνει ένα πέρασμα από τα ελληνικά νησιά.

 

22:00 | ΕΔΕΜ: EΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
[EDEN: PARADISE LOST-AN EXPERIMENT]
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σειρά factual ντοκιμαντέρ παραγωγής Μ.Βρετανίας 2017 που θα ολοκληρωθεί σε 6 ωριαία επεισόδια

Πρόκειται για μια ειδικά επεξεργασμένη εκδοχή ενός τεράστιου κοινωνικού πειράματος που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σκωτίας.
Τον Μάρτιο του 2016, 23 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά να αφήσουν πίσω την καθημερινότητα τους και μακριά από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, να χτίσουν από την αρχή μια νέα κοινωνία .
Θα έπρεπε να επιβιώσουν για ένα χρόνο σε μια απομακρυσμένη περιοχή 150 στρεμμάτων της Σκωτίας, έχοντας μόνον λίγες μερίδες ξηρής τροφής, μερικά φυτά και σπόρους και κάποια οικοδομικά υλικά. Ήταν ελεύθεροι να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να βάλουν τους δικούς τους κανόνες για το πώς θα τραφούν, θα προφυλαχθούν και θα οργανωθούν.
Οι παραγωγοί της σειράς ήλπιζαν ότι οι συμμετέχοντες όχι απλώς θα επιβίωναν, αλλά θα ευδοκιμούσαν και θα αφηγούνταν τόσο τις ανθρώπινες ιστορίες τους, όσο και τις πρακτικές που ακολούθησαν για να φτιαχτεί μια αυτάρκης κοινότητα.
Ωστόσο, με τις κάμερες να καταγράφουν κάθε τους κίνηση, το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη καθώς πάνω από τα μισά μέλη της κοινότητας αποχώρησαν, ενώ οι καβγάδες για το φαγητό και τη στέγη δημιούργησαν μάλλον μια κόλαση, παρά την Εδέμ.

 

Τετάρτη 17/8                                                                                                     21:00| ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΓΑΘΟ
[ENERGY OF LIFE]

Ντοκιμαντέρ 2 ωριαίων επεισοδίων παραγωγής Γερμανίας 2018

Το 2018 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας όλων των εποχών. Tις επόμενες δεκαετίες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα των λεγόμενων ορυκτών καυσίμων – πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα – μειώνονται αργά, αλλά σταθερά και δεν είναι σίγουρο ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη ζήτηση.

Στην εποχή της τεχνολογίας και ενός ψηφιοποιημένου κόσμου και μόνον η σκέψη της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τρομακτική. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ολοένα και πιο εξαρτώμενη από αυτήν κοινωνία; Πώς μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το πιο σημαντικό αγαθό του μέλλοντος; Θα φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν θα υπάρχει αρκετή για όλους; Μήπως θα πρέπει να φροντίσουμε οι ίδιοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό μας;

 

00:00 | ΕΝΑΣ ΒΙΑΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ [CALL ME DAD]                                                Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Αυστραλίας 2015

Στο ντοκιμαντέρ εκτυλίσσονται οι ιστορίες τριών βίαιων αντρών που έβαλαν σε κίνδυνο τις συντρόφους και τα παιδιά τους μέσα από διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας.
Με τη βοήθεια ενός προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν, βλέπουμε την πορεία τους προς την ίαση, καθώς προσπαθούν πάνω στα ερείπια που προκάλεσε η κακοποιητική συμπεριφορά τους, να χτίσουν καινούργιες σχέσεις με όσους αγαπούν.
Ο Ντέιβιντ, που στο παρελθόν υπήρξε θύμα αλλά και θύτης, είναι ο ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος κι εμμένει στην πεποίθησή ό,τι ένας βίαιος άντρας μπορεί να αλλάξει, παρά τα εμπόδια που θα βρει στην πορεία του.