ΕΡΤ3 – O Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν...

ΕΡΤ3 – O Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν – Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 08:45

O Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν
(Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 08:45

Μια σπάνια συναυλία κλασικής μουσικής παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3 την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 08:45.

O σπουδαίος μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής, διευθύνει για πρώτη φορά την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν, ένα έργο – ύμνο στην ανθρώπινη αδελφοσύνη και ειρήνη. Η συναυλία δόθηκε στις 19/20 Φεβρουαρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με το βλέμμα στραμμένο προς τον μεγάλο Γερμανό συνθέτη, ο πολυβραβευμένος μουσικός μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία MusicAeterna  αναδεικνύουν,  μέσα από τη δική τους, εντελώς ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση το συγκεκριμένο έργο του Μπετόβεν, ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια του κλασικού ρεπερτορίου.

Το 1785, ο Γερμανός ρομαντικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φρίντριχ Σίλερ έγραψε ένα ποίημα στο οποίο όλη η ανθρωπότητα περιγράφεται συμφιλιωμένη και χαρούμενη να γιορτάζει το θαύμα της ζωής. Το όνομα αυτού; Ωδή στη Χαρά.

Ο Μπετόβεν γνώριζε το ποίημα του Σίλερ από όταν πρωτοδημοσιεύτηκε και συγκινημένος από το μήνυμα αδελφοσύνης που στέλνει, σχεδίαζε τη μελοποίησή του ήδη από το 1812. Ωστόσο, η σύνθεση της Συμφωνίας ξεκίνησε συστηματικά το 1822. Το καλοκαίρι του επόμενου έτους, ο Μπετόβεν, σε μια στιγμή αναπάντεχης, κατακλυσμιαίας έμπνευσης αποφασίζει να εντάξει στο τέταρτο μέρος το περίφημο χορωδιακό φινάλε. Απόφαση που θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα στο χώρο της συμφωνικής μουσικής. Η πρεμιέρα δόθηκε στο Θέατρο Καίρντνερτορ της Βιέννης, με την παρουσία του Μπετόβεν, ο οποίος είχε 12 χρόνια να ανέβει στη σκηνή λόγω της κώφωσής του.

Έργο: 9η Συμφωνία σε ρε ελάσσονα, Op. 125
Συνθέτης: Λούντβιχ Μπετόβεν
Ορχήστρα και Χορωδία: musicAeterna
Σολίστ: Birgitte Christensen (soprano), Sophie Harmsen (mezzo-soprano), Benjamin Bruns (tenor) και Johannes Kammler (bass)
Διευθυντής Ορχήστρας: Θεόδωρος Κουρεντζής