ΕΡΤ3 – «Ο Τζίμυ σώζει τις μέλισσες / Jimmy’s big bee rescue»...

ΕΡΤ3 – «Ο Τζίμυ σώζει τις μέλισσες / Jimmy’s big bee rescue» – Δευτέρα 29 & Τρίτη 30 Μαΐου στις 08:00

«Ο Τζίμυ σώζει τις μέλισσες / Jimmy’s big bee rescue»

Δευτέρα 29 & Τρίτη 30 Μαΐου στις 08:00

 

Οι μέλισσες έχουν ανακηρυχθεί το πιο σημαντικό είδος στη Γη. Είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των καλλιεργειών στις οποίες βασιζόμαστε για τροφή – αλλά απειλούνται σοβαρά, με τον πληθυσμό τους να έχει μειωθεί κατά 46% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στο ντοκιμαντέρ «Ο Τζίμυ σώζει τις μέλισσες/Jimmy’s big bee rescue»,  που αποτελείται από δύο ωριαία επεισόδια τα οποία θα προβληθούν στην ΕΡΤ3 τη  Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μαΐου στις 08:00, αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόκληση είναι τεράστια.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη μελισσών παγκοσμίως. Εκτός από τις μέλισσες που φροντίζουν οι μελισσοκόμοι, οι υπόλοιπες είναι άγριες  και βασίζονται στη γύρη και το νέκταρ για να επιβιώσουν. Όμως έχουμε χάσει περίπου το 98% των λιβαδιών μας με αγριολούλουδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης η γεωργία σε όλο τον κόσμο κυριαρχείται από μονοκαλλιέργειες  και μαζί με τη χρήση φυτοφαρμάκων  αποτελούν τους  βασικούς παράγοντες για τον θάνατο των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Ο Τζίμυ Ντόχερτι, λάτρης των εντόμων, με διδακτορικό στην Εντομολογία, αλλά παράλληλα αγρότης και τηλεοπτικός παρουσιαστής, αναλαμβάνει να μας δείξει πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην αύξηση του αριθμού των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Σε ένα πρότζεκτ  διάρκειας ενός έτους, οΤζίμυ, εστιάζοντας σε περιοχές γύρω από την πόλη του Peterborough της Μ. Βρετανίας, θα προσπαθήσει να αυξήσει, μετρήσιμα, τον αριθμό των μελισσών και να δείξει πώς οι αγρότες, οι επιχειρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Έχοντας οργανώσει μια μαζική καταμέτρηση μελισσών σε όλη την περιοχή, ο Τζίμυ ξεκινά να μετατρέψει τις ερήμους των μελισσών σε καταφύγια μελισσών – αλλά ένα χρόνο μετά, οι προσπάθειές του θα έχουν αποτέλεσμα;