ΕΡΤ3- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΔΤ “Ελλήνων Δρώμενα” Οι βιολιστές της Πάτμου

ΕΡΤ3- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΔΤ “Ελλήνων Δρώμενα” Οι βιολιστές της Πάτμου


«Ελλήνων Δρώμενα»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
«Οι βιολιστές της Πάτμου»
Τετάρτη 24 Απριλίου στις 17:00 

Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 17:00 στην ΕΡΤ3  μας ταξιδεύει στην Πάτμο. Στο νησί με την πολύπλευρη διάσταση, την κοσμική και την «οικουμενικά» – θρησκευτική, για να συναντήσει τις πολλαπλές όψεις του διαμέσου των ανθρώπων της. Με οδηγό τη μουσική και τους Πάτμιους δεξιοτέχνες της, μας αποκαλύπτονται τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μουσικά ιδιώματα του νησιού.

Η ποικιλότητα του ανθρωπολογικού της χαρακτήρα, οι «φωνές» των τοπικών ιδιωμάτων και το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, αποκαλύπτονται παραστατικά στις συναντήσεις τους με τους βιολιστές Βασίλη Γραμματικό – «Τσούμπο», Λευτέρη Καμίτση, Θεολόγο Μιχελή και Μιχάλη Γαμπιεράκη.
Εμφανίζονται και αναδεικνύονται άγνωστα χαρακτηριστικά ιδιώματα του νησιού, προερχόμενα από την μοναδική για όλο το Αιγαίο αλλά και την «οικουμενική» – θρησκευτική υπόσταση του, τα οποία ενσωματώνονται στην «λαϊκή» έκφραση των ανθρώπων.


Η έρευνα της εκπομπής ανασκάπτει για να εμφανίσει την διαδικασία σύστασης και δημιουργίας των τραγουδιών. Αναζητά και ανακαλύπτει τις ιστορίες εκείνες που εμπεριέχονται στις αφηγήσεις των τραγουδιών του νησιού, αποκαλύπτοντας την αλήθεια της ίδιας της ζωής των ανθρώπων, που «υμνούνται» περίτρανα σε αυτά.
Όπως η ιστορία του «καπετάν Σιδερή», που «διαπλέει» στα πελάγη και πορεύεται στα χρόνια, όπως για μια ζωή ταξίδευε η ξακουστή βάρκα του, στις απέραντες θάλασσες των Δωδεκάνησων.
Ο φακός της εκπομπής αιχμαλωτίζει τις περιπέτειες των ανθρώπων που «γράφονται» και τραγουδούνται, αφήνοντας ανεξίτηλη την παρουσία τους, στις καρδιές και κυρίως στην ιστορία του τόπου τους.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πογιαντζή
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή