ΕΡΤ3 – «Σε μια νέα Πατρίδα»- Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις στο νομό Δράμας...

ΕΡΤ3 – «Σε μια νέα Πατρίδα»- Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις στο νομό Δράμας – Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 19:00

«Σε μια νέα Πατρίδα»
Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις στο νομό Δράμας
Παρασκευή  23  Δεκεμβρίου στις 19:00

Το 5ο  επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα Πατρίδα», που θα προβληθεί  στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή  23  Δεκεμβρίου στις 19:00, είναι αφιερωμένο στη Δράμα.

Η Δράμα αποτελεί κι αυτή έναν από τους νομούς της Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκαν προσφυγικοί πληθυσμοί, έχοντας τα προηγούμενα χρόνια βιώσει, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, τις συνέπειες και τις ανακατατάξεις των Βαλκανικών και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τη Συνθήκη του Νεϊγί, το 1919 μετακινήθηκαν Έλληνες από τη Βουλγαρία, ενώ αποχώρησαν οι σλαβόφωνοι που ζούσαν εκεί. Αναμφισβήτητα όμως, την εθνολογική σύνθεση και ιδιομορφία της πόλης άλλαξε και διαμόρφωσε με αμετάκλητο τρόπο η προσφυγική εγκατάσταση και Ανταλλαγή. Στο παρόν επεισόδιο παρουσιάζονται οι τόποι προέλευσης των προσφύγων καθώς και τα προβλήματα της εγκατάστασης και στέγασης τους, τόσο σε παλιές μουσουλμανικές οικίες, όσο και σε νέους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν.

Μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες και άρθρα στις εφημερίδες της εποχής περιγράφεται η πείνα και η ανέχεια των πρώτων χρόνων, καθώς και οι προσπάθειες για τη συλλογή και φροντίδα των ορφανών παιδιών. Σημαντική είναι η προσφορά της τοπικής εκκλησίας και των τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Αναλυτικά περιγράφεται η αστική και κυρίως η αγροτική αποκατάσταση και παράλληλα με αυτή, παρουσιάζονται οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον ερχομό τους. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κρώμνης και στην Πρασινάδα Δράμας.

Η συνεισφορά των προσφύγων στη Δράμα είναι σημαντική, τόσο στη διαμόρφωση της οικονομικής, όσο και της  πολιτιστικής ζωής στην πόλη, χαρακτηριστικά στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο παρόν επεισόδιο.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης
Art Director: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας