ΕΡΤ3 – Σε μια Νέα Πατρίδα – Θεσσαλονίκη – μέρος Β’ Παρασκευή-...

ΕΡΤ3 – Σε μια Νέα Πατρίδα – Θεσσαλονίκη – μέρος Β’ Παρασκευή- 13 Ιανουαρίου στις 19:00

Σε μια Νέα Πατρίδα
 
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Θεσσαλονίκη –μέρος Β’
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 19:00

Το δεύτερο μέρος της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ “Σε μια νέα Πατρίδα” που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη, θα μεταδοθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 19:00 από την ΕΡΤ3.

Σε αυτό το επεισόδιο οι συντελεστές της εκπομπής εστιάζουν  στην όσμωση της προσφυγικής παρουσίας στην πόλη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό και επικεντρώνονται στις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οικονομικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των προσφύγων που διαμόρφωσαν την πόλη και όλη την χώρα, διατηρώντας ακόμη και σήμερα ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους.
Αρχικά παρουσιάζεται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ προσφύγων και ντόπιων στο επίπεδο του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και η πολιτισμική τους ιδιομορφία, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μουσική και στη συμβολή τους στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Στη συνέχεια περιγράφεται η μικρασιατική και ποντιακή κουζίνα με τις έντονες γεύσεις και τα αρώματα και το πώς οι πρόσφυγες συνέχισαν αυτή τη γαστρονομική παράδοση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην θρησκευτική ευλάβεια των προσφύγων και στα κειμήλια που έφεραν μαζί τους αλλά και στη δημιουργία σημαντικών συλλόγων, όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον αναφέρονται οι συλλογικές πρωτοβουλίες των προσφύγων στον αθλητισμό που εκδηλώθηκαν με τη δημιουργία αθλητικών συλλόγων που ξεχώρισαν όπως ο Απόλλων Καλαμαριάς και ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών. Παράλληλα παρουσιάζονται και θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη όπως ο εμπρησμός στον εβραϊκό συνοικισμό του Κάμπελ.
Το δεύτερο μέρος του επεισοδίου αναφέρεται στις προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική, κυρίως σε μοναστηριακά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους, όπου εγκαθίστανται αρχικά οι πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια δημιουργούν νέες πόλεις και χωριά της Χαλκιδικής.

Το επεισόδιο συνεχίζει με την οδυνηρή ιστορία της Κατοχής, της εξολόθρευσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τελικά του Εμφυλίου Πολέμου. Οι προσωπικές μαρτυρίες των απογόνων των προσφύγων που βρίσκονται διάσπαρτες στο επεισόδιο διανθίζουν την ιστορική αφήγηση. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με μια κριτική ματιά στην προσφυγική κληρονομιά, στο σήμερα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Παραγωγός: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βραμίδου Γεωργία
Βοηθός Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics – Σήμα αρχής: Θωμάς Δουκινίτσας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασιλης Λωλίδης
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης

  • Η εκπομπή θα  είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3