ΕΡΤ3- Σεξ και Μουσική/Sex and Music

ΕΡΤ3- Σεξ και Μουσική/Sex and Music

Σεξ και Μουσική/Sex and Music
 Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 00:30

Γνωρίζετε ότι στη δεκαετία του ’50, μόνο το 3% των ποπ τραγουδιών ανέφεραν το σεξ; Το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 40% τη δεκαετία του ’70, ενώ το 2009 το 92% των τραγουδιών μιλούσαν για σεξ.

Μέσα από τέσσερα ωριαία επεισόδια, η σειρά ντοκιμαντέρ “Σεξ και Μουσική/ Sex and Music”, που παρουσιάζει η ΕΡΤ3  μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, αποκαλύπτει την επιρροή των κυριότερων ειδών της ποπ μουσικής στη σεξουαλική μας ζωή, αλλά και την επιρροή της σεξουαλικής μας ζωής στη μουσική.

Επεισόδιο 1ο: Από τα χάπια στην απόλαυση[From pills to thrills]
Η  χρονική περίοδος μεταξύ της άφιξης του αντισυλληπτικού χαπιού και του AIDS ήταν μια χρυσή εποχή για τη μουσική. Ποιά τραγούδια και ποιοί στίχοι καθοδήγησαν αυτή την επανάσταση; Πώς η ποπ μουσική βοήθησε στη χειραφέτηση μας;

Επεισόδιο 2ο: Η Ρευστότητα των Φύλων [Blurred Genders]
Ποιος είναι άνδρας και ποια είναι γυναίκα; Οι νέοι, μιμούμενοι τους κορυφαίους ποπ σταρ (Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπόουι κ.α), άλλαξαν την εμφάνιση, τα μαλλιά, τα ρούχα και τις συμπεριφορές τους σε σημείο απόλυτης σύγχυσης, σε ένα υπερ-δημιουργικό και όλο έξαψη κίνημα. Τι συνέβη και τα φύλα δεν είναι πια ίδια;

 Επεισόδιο 3ο: Σεξ, πόνος και ροκ εν ρολ [Sex,Pain and Rock’n’ Roll]
Στο παρελθόν,  το  S&M ήταν μόνο για τη  μειοψηφία, αλλά τώρα έχει γίνει δημοφιλές. Κάποιοι φοράνε δερμάτινα, άλλοι φοράνε λάτεξ ή αλυσίδες. Η S&M αισθητική βρίσκεται σε όλη την ποπ κουλτούρα. Η πανκ και το χέβι μέταλ είναι συνυφασμένα με το S&M με έναν ήχο τόσο δυνατό που πρέπει να πονάει.

Απ’ τους The Velvet Underground και τη Lady Gaga, πολλοί συνέβαλαν στο να εμποτιστεί η κοινωνία μας με το S&M και τον φετιχισμό.

Επεισόδιο 4ο: Από κυριαρχούμενες, κυρίαρχες [Dominated,now dominating]
Μερικές δεκαετίες πίσω, οι τραγουδίστριες  βρίσκονταν στο παρασκήνιο, κάτι που έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Οι γυναίκες θαυμάστριες χρησιμοποίησαν τη μουσική για να χειραφετηθούν, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν σεξουαλική απελευθέρωση.

Η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα και το Riot Grrrl ίσως έκαναν περισσότερα από την Γκλόρια Στάινεμ για να βοηθήσουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου  και 2,9,16 Δεκεμβρίου στις 00:30