ΕΡΤ3 – Στα σύνορα /The Borderline Collection

ΕΡΤ3 – Στα σύνορα /The Borderline Collection

Στα σύνορα /The Borderline Collection

Σειρά Ντοκιμαντέρ

Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 21:00

Την ιδιαίτερη σειρά ντοκιμαντέρ “ Στα σύνορα/The Borderline Collection” παρουσιάζει η ΕΡΤ3 από την Τετάρτη 20 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη στις 21:00.

Πρόκειται για μια συλλογή έξι ντοκιμαντέρ, αφιερωμένων σε έξι ενδιαφέροντα σύνορα που περιβάλλουν και χωρίζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακολουθώντας τα βήματα των ανθρώπων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με αυτά τα σύνορα, η σειρά διερευνά τη σημασία των συνόρων και μας παρουσιάζει τα διλήμματα της σημερινής κοινωνίας.

Επτά ταλαντούχοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες ερευνούν την καθημερινότητα έξι παραμεθόριων περιοχών στα όρια της Ευρώπης, παραθέτοντας ιστορίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη σημερινή σύνθετη ιστορία της Ευρώπης.

Η μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή του ντοκιμαντέρ θέλει να συμβάλει στην κατανόηση των συνόρων, τη σχετικότητα της ελευθερίας μας, των πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων και τη δημιουργία νέων και κρίσιμων προοπτικών για την ευρωπαϊκή κοινωνία και το μέλλον της. Τα έξι επεισόδια αντιπροσωπεύουν την κοινωνική, πολιτιστική και γεωγραφική ποικιλομορφία της ηπείρου, αλλά και αποκαλύπτουν τις κοινές κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Επεισόδιο 1ο: Ο φράχτης [The Wire]

Κατασκευάζοντας έναν σιδερένιο φράχτη, στην καρδιά της όμορφης περιοχής Κούπα, η Σλοβενία έχει καταστήσει την Κροατία ένα φράγμα στην εισροή των προσφύγων που έρχονται από τη Βοσνία, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Λόγω του φράχτη, ο συνήθης τρόπος ζωής της περιοχής έχει καταρρεύσει και δημιουργείται πλέον μια νέα δυναμική. Η περιοχή έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση, την οποία ο τοπικός πληθυσμός καλείται να αντιμετωπίσει για να μπορέσει να επιβιώσει.

Σκηνοθεσία: Tiha K. Gudac