ΕΡΤ3- Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

ΕΡΤ3- Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Απριλίου

Δύο κοινωνικά δράματα, που απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις, με συγκλονιστικές ερμηνείες ηθοποιών, έρχονται στην ΕΡΤ3 για να μας κρατήσουν συντροφιά την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.

Παρασκευή 12 Απριλίου

01:00| .Dog

Το φιλμ παραγωγής 2021, που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της σκηνοθέτιδας, έλαβε ανάμεσα στα άλλα το βραβείο της καλύτερης ταινίας Μειοψηφικής Συμπαραγωγής στα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά αδέσποτους ανθρώπους και την ανάγκη τους να ανήκουν κάπου. Είτε σε μια οικογένεια, είτε σε μια φιλία. Επίσης ερευνά και μας παρουσιάζει τη λειτουργία μιας οικογένειας από την οποία απουσιάζει η μητρική φιγούρα.

Υπόθεση: Ο Δημήτρης βρίσκεται στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, αλλά νιώθει μέσα του παιδί. Καθώς ο πατέρας του βρίσκεται για χρόνια στη φυλακή, έχει δημιουργήσει στο μυαλό του διάφορες θεωρίες και μύθους γύρω από το πρόσωπό του. Όταν αποφυλακίζεται ο πατέρας του, ο Δημήτρης πιστεύει πως ήρθε επιτέλους η ώρα να γνωρίσει την οικογενειακή ευτυχία που τόσο επιζητούσε. Αυτό όμως δε πρόκειται να συμβεί, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη μορφή βίας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννα Αμερικάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Ήχος: Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αλίκη Παναγή, Σταύρος Τερλικκάς
Εφέ : Γιάννης Αγελαδόπουλος
Μουσική: Μελεντίνη, Κρίστα Παπίστα, Simon Bloom
Κοστούμια: Νότης Παναγιώτου, Άντρεα Χατζηνικόλα
Σκηνικά: Μάριος Νεοκλέους
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Πρωταγωνιστούν: Αντρέας Κωνσταντίνου, Δημήτρης Κίτσος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αντωνία Χαραλάμπους, Άννα Γιαγκιόζη

Σάββατο 13 Απριλίου 22:30

22:30 | Καραβάν Σαράι

Τη δραματική ταινία του Τάσου Ψαρρά «Καραβάν Σαράι», που αναφέρεται στα δεινά και τις δυσκολίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας προβάλλει η ΕΡΤ3, το Σάββατο 13 Απριλίου στις 22:30. Η ταινία βραβεύτηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης( 1986).

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Λάζαρου Παυλίδη. Περιγράφει εικόνες από τη ζωή χιλιάδων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα παραμεθόρια χωριά τους και να καταφύγουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Αιτία αυτής της αναγκαστικής μετακίνησης ήταν η προσπάθεια του Στρατού να αποδυναμώσει τους αντάρτες από κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού αλλά και στρατολόγησης νέων μαχητών. Στο σενάριο διατηρείται ο βασικός μύθος του βιβλίου αλλά παράλληλα αποκαλύπτονται τα ουσιαστικότερα αίτια του εγχειρήματος που είναι η εξασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της αστικής τάξης μετά το τέλος του πολέμου.

Υπόθεση: Ένας σαραντάρης χωρικός, ο Μαργαρίτης αναγκάζεται, όπως πολλοί άλλοι, να εγκαταλείψει το σπίτι του και να κατεβεί μαζί με τα δύο παιδιά του στη Θεσσαλονίκη.
Εγκαθίσταται σε ένα από τα επιταγμένα, για το σκοπό αυτό, κτίρια της πόλης, το Καραβάν Σαράι. Στο μέρος αυτό, οι πρόσφυγες ζουν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες και καταφεύγουν σε πάσης φύσεως ατιμίες και μπαγαποντιές.
Ο Μαργαρίτης προσπαθεί να παραμείνει αμέτοχος στα ανείπωτα δράματα που εκτυλίσσονται γύρω του, με μεγάλο ψυχικό κόστος. Ο γιος του γίνεται εργάτης και μένει στην πόλη, ενώ η κόρη του καταφεύγει στην εύκολη λύση της πορνείας. Ο ίδιος θα επιστρέψει στο ερειπωμένο χωριό του.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Σενάριο: Λάζαρος Παυλίδης, Τάσος Ψαρράς
Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Χασάπης
Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Πρωταγωνιστούν: Θύμιος Καρακατσάνης, Μίρκα Καλατζοπούλου, Μελίνα Μποτέλη, Δήμητρα Χατούπη, Τάσος Παλαντζίδης, Ιάκωβος Ψαρράς, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Μπάνος, Βασίλης Κολοβός, Λάζαρος Ανδρέου, Ζαφείρης Κατραμάδας κ.ά.