ΕΡΤ3: Ταινίες στη σκιά του πολέμου

ΕΡΤ3: Ταινίες στη σκιά του πολέμου

ΕΡΤ3: Ταινίες στη σκιά του πολέμου

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα  «Αποκάλυψη Τώρα – Redux»  και τη δραματική ταινία  «Η ώρα της Σκιάς» ‘ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην μνήμη όσων χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, προτείνει η  ΕΡΤ3 γι αυτήν την εβδομάδα.

Παρασκευή 21 Απριλίου

23: 30 |Η ώρα της Σκιάς
[Shadow Hour]

Δραματική ταινία, γερμανικής παραγωγής, 2021, διάρκειας 80’

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ασυνήθιστου χριστιανού συγγραφέα και ποιητή, του Γιόχεν Κλέπερ, την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού  στη Γερμανία και βασίζεται στο περιεκτικό ημερολόγιο του, όπου περιγράφονται οι τελευταίες ώρες της οικογένειας Κλέπερ μαζί.

Υπόθεση: Ο Γιόχεν Κλέπερ ζει με την Εβραία γυναίκα του και  τη θετή του κόρη στο Βερολίνο. Όταν στις 10 Δεκεμβρίου  1942 ο Άντολφ Άιχμαν  απέρριψε τις αιτήσεις τους για μετανάστευση και έδωσε στο συγγραφέα το λεγόμενο τελεσίγραφο του Γκέμπελς, να επιλέξει δηλαδή ανάμεσα στη δουλειά του και το  γάμο του, ο Κλέπερ είχε μόλις λίγες ώρες στη διάθεση του για να σώσει τις αγαπημένες του από την απέλαση. Δεν πολεμάει όμως, μόνο ενάντια στον χρόνο. Πολεμάει και μια σκοτεινή σκιά που αναδύεται από μέσα του.

Η σιωπηλή απόφαση του Κλέπερ, μια απόφαση που πήραν χιλιάδες Γερμανοί σε μεικτούς γάμους στα μαύρα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανείπωτη ιστορία.

Σκηνοθεσία: Benjamin Martin
Πρωταγωνιστούν: Christoph Kaizer, Beate Krist, Sarah Palarczyk

 

Κυριακή 23 Απριλίου

22:00 | Αποκάλυψη Τώρα –Redux
[Apocalypse Now- Redux]
Πολεμικό δράμα, παραγωγής Η.Π.Α., 2001, διάρκειας 190’

Είναι κάτι περισσότερο από ένα αριστουργηματικό φιλμ. Είναι η κραυγή ενός πολέμου που ξεκίνησε στη Νοτιοανατολική Ασία για να φτάσει μέχρι το κατώφλι και του τελευταίου αμερικανικού σπιτιού. Το «Αποκάλυψη Τώρα – Redux» που βγήκε στις αίθουσες το 2001, περιέχει σκηνές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη εκδοχή της ταινίας το 1979. 

Υπόθεση: Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπόλεμη Ζούγκλα του Βιετνάμ, ένας άντρας, ο λοχαγός Μπέντζαμιν Γουίλαρντ , με αποστολή από τις Ειδικές Δυνάμεις, προσπαθεί  να εντοπίσει και να αφανίσει το μυστηριώδη Συνταγματάρχη Kουρτζ, που ηγεμονεύει μιας πρωτόγονης κοινότητας ιθαγενών στα σύνορα της Καμπότζης. Καθώς ο Γουίλαρντ ταξιδεύει μέσα στην παραφροσύνη και τον παραλογισμό της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο, έλκεται όλο και περισσότερο από την ίδια τη ζούγκλα, την αρχέγονη μυσταγωγία της και την τεράστια δύναμή της…

Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Πρωταγωνιστούν: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Dennis Hopper, Frederic Forrest, Harrison Ford, Laurence Fishburne