ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της Γης» – Αφιέρωμα στον Δημήτρη Γκόγκο –...

ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της Γης» – Αφιέρωμα στον Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα -Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:00

«Το Αλάτι της Γης»
NEO ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα
Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:00

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, μας προσκαλούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:00, να παρακολουθήσουμε  στην ΕΡΤ3 ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου συνθέτη του Ρεμπέτικου Δημήτρη Γκόγκου – Μπαγιαντέρα (1903-1985).Αφορμή για την εκπομπή είναι η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου για τον «Μπαγιαντέρα» που έγραψε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και ερευνητής του Ρεμπέτικου Ανέστης Μπαρμπάτσης.

Σε μια συνομιλία μαζί του παρουσιάζεται το κλίμα στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου και σχολιάζονται τα ιδιαίτερα μουσικά και ποιητικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Μπαγιαντέρα, καθώς και η θέση του ανάμεσα στους ρεμπέτες της κλασικής «πειραιώτικης σχολής». Γίνεται αναφορά στις επιρροές από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και στη διαμόρφωση του ύφους της «λαϊκής καντάδας» στα τέλη της δεκαετίας του ΄30, σε συνδυασμό με την επιβολή της λογοκρισίας από τη δικτατορία του Μεταξά.
Ακούγονται τα κοσμαγάπητα τραγούδια του, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε και κάποιες λιγότερο γνωστές συνθέσεις του, που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανέστης Μπαρμπάτσης: μπουζούκι-μπαγλαμάς-τραγούδι, Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι-μπαγλαμάς-τραγούδι, Άρης Σπηλιωτόπουλος: μπουζούκι-μπαγλαμάς-τραγούδι, Αργύρης Νικολάου: κιθάρα-τραγούδι, Θεοδώρα Αθανασίου: κιθάρα-τραγούδι, Χαρούλα Τσαλπαρά: τραγούδι-μπαγλαμάς, Αλέξανδρος Κεντρής: μπουζούκι και Βιβή Αποστολάτου: τραγούδι.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.