ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της Γης » -Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες Μέρος...

ΕΡΤ3 – «Το Αλάτι της Γης » -Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες Μέρος Β’: Σαρακατσάνοι και Βλάχοι – Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στις 11:00

«Το Αλάτι της Γης »
NEO ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες Μέρος Β’: Σαρακατσάνοι και Βλάχοι
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στις 11:00

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.
Στο επεισόδιο της Κυριακής 27 Νοεμβρίου στις 11:00 θα μεταδοθεί το δεύτερο μέρος του μουσικού οδοιπορικού αφιερωμένο στην παράδοση των Σαρακατσαναίων και των Βλάχων της περιοχής.

Α΄ μέρος: Σαρακατσάνοι
Μια μεγάλη παρέα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών “Ο Κατσαντώνης” αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον λαϊκό πολιτισμό, στα τραγούδια και τους χορούς τους. Ο Δημήτρης Γατσέλος, πρόεδρος του συλλόγου κάνει αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, έργο ζωής του Βασίλη Τσαούση, ενώ ο δάσκαλος χορού Παναγιώτης Γούλας μιλά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σαρακατσάνικων χορών. Επίσης ο Βασίλης Τσαούσης, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, παρουσιάζει τις φορεσιές των Σαρακατσάνων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τραγουδούν οι εμβληματικοί Σαρακατσάνοι τραγουδιστές Βασίλης Σερμπέζης και Σταύρος Μπόνιας και συμμετέχει η Κατερίνα Μπόνια.
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Ζαραλής: κλαρίνο, Κώστας Κίκιλης: βιολί, Γιώργος Ματθαίου: λαούτο, Αντρέας Ζαραλής: ντέφι. Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Σερμπέζης.

Β΄ μέρος: Βλάχοι
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής περνάμε στον λαϊκό πολιτισμό, στα τραγούδια και τους χορούς των Βλάχων της περιοχής Σερρών, σ’ ένα γλέντι με μια δυναμική ομάδα από τον Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος”.
Ο Γιώργος Δ. Ταράσης και ο Δήμος Βέρρος κάνουν μιαν αναδρομή στην ιστορία τους και στους λόγους που τους ανάγκασαν να μετακινηθούν από την Πίνδο και να εγκατασταθούν σ’ αυτή την περιοχή, καθώς και στην ενασχόλησή τους με το εμπόριο και την κτηνοτροφία. Το γλέντι αρχίζει με τα αργά τραγούδια της τάβλας, για να ακολουθήσουν τα παλιά τραγούδια «με το στόμα», χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, και ν’ ακολουθήσουν οι πολύ χαρακτηριστικοί χοροί. Ανάμεσά τους χοροί του γάμου, γυναικείοι χοροί του Κλήδονα και ένας ιδιαίτερος μιμικός χορός, ο «Ράφτης». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων στις Σέρρες, στις φορεσιές των Βλάχων της περιοχής και στην πλούσια εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου.

Το ξεχωριστό ηχόχρωμα του βλάχικου μουσικού ιδιώματος μας μεταφέρει ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοκκώνης, με συνοδεία από τους μουσικούς Νίκο Ζάρκος (κλαρίνο), Χάρη Τσιτουρίδη (βιολί), Γιάννη Πούλιο (λαούτο) και Βασίλη Αυγητίδης (ντέφι).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” (επιμέλεια: Στέργιος Βάκουλης).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS  

  • Η εκπομπή θα  είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3