ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια εξπρές» – Αστικοί μετανάστες στην ύπαιθρο / Βουλγαρία, Σερβία...

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια εξπρές» – Αστικοί μετανάστες στην ύπαιθρο / Βουλγαρία, Σερβία –  Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00

ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Αστικοί μετανάστες στην ύπαιθρο / Βουλγαρία, Σερβία
 Πέμπτη 2  Φεβρουαρίου στις 19:00

Η εκπομπή «Βαλκάνια εξπρές», που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00  στην ΕΡΤ3, μας ταξιδεύει στα Βαλκάνια που αλλάζουν.

Αναζητούμε παλιά κοινόβια αλλά και εναλλακτικές κοινότητες του 21ου αιώνα. Σύγχρονους αστικούς μετανάστες, που εγκατέλειψαν τις πόλεις για να κάνουν μια νέα αρχή στο χωριό και μια νέα στέγη για τα όνειρά τους.

Το ταξίδι μας ξεκινά από το κοινόβιο “Πορόντιτσα Μπίστριχ Πότοκα” στην κεντρική Σερβία, που είναι και το παλιότερο στα Βαλκάνια. Συνεχίζουμε παρουσιάζοντας ένα εγχείρημα αγροτουρισμού με ιππασία, από χωριό σε χωριό, που αναπτύσσεται στη Γκραμπόβιτσα του Γκόρνι Μιλάνοβατς.

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο χωριό Βρέμτζα της ανατολικής Σερβίας, το οποίο αντέστρεψε την ερήμωσή του, προσελκύοντας νέες οικογένειες από τις πόλεις, αλλά και “Ψηφιακούς Νομάδες”, συνδυάζοντας έτσι καινοτόμες ιδέες με την παράδοση και τη φύση. Κάνουμε μια στάση στο σέρβικο χωριό Ζορούνοβατς, όπου απολαμβάνουμε τη ζεστή φιλοξενία της Ντράγκανας και του Πέτζα, που αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ και να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα μοντέλο αυθεντικής εμπειρίας της ζωής στο χωριό.

Επισκεπτόμαστε την πόλη Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, όπου συναντάμε την Γκαμπριέλα που εγκατέλειψε το Λονδίνο για να τηλε-εργαστεί στην γενέθλια πόλη της.

Τέλος, πηγαίνουμε σε μια απομονωμένη, καταπράσινη κοιλάδα της οροσειράς του Αίμου, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μια εναλλακτική κοινότητα, η Rising Soul, που βασίζεται σε νέους τρόπους εργασίας, ζωής και πνευματικής ανάπτυξης, και έχει φιλοξενούμενους από όλο τον κόσμο, ειδικά “Ψηφιακούς Νομάδες”.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Ανδριάς
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Δημοσιογραφική έρευνα: Έλενα Ταξίδου
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας
Mουσική επιμέλεια: Γιάννης Ανδριάς
Μουσική τίτλων: Τaffo Velikov