ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές – Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην βουλγαρική Dobrogea»...

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές – Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην βουλγαρική Dobrogea» – Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 13:00

«Βαλκάνια Εξπρές –
Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην βουλγαρική Dobrogea»
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου , στις 13:00

Η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτήν την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, πάντα στις 13:00, ξεκινά το οδοιπορικό της στην βορειανατολική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην βουλγαρική Δοβρουτσά (Dobrogea).
Σ’ αυτό το επεισόδιο θα ταξιδέψουμε από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις όχθες του Δούναβη και ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε την πολυκύμαντη ιστορία της γειτονικής μας χώρας. Ξεκινάμε από το εξωτικό Μπαλτσίκ, το επίνειο της Νότιας Δοβρουτσάς στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί περιηγούμαστε στο μαγευτικό παλάτι της Βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας – μια παραθαλάσσια «βασιλική βίλα» κτισμένη με βαλκανο-ανατολίτικο στυλ – και μαθαίνουμε για τις ιστορίες και τις ερωτικές περιπέτειες της βασιλικής οικογένειας. Συνεχίζουμε στο, στρατηγικής σημασίας, φρούριο της Σιλίστρας στις όχθες του Δούναβη, που ήταν η «πύλη» για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εδώ δόθηκαν αποφασιστικές μάχες και πολιορκίες και τα χοντρά τείχη του φρουρίου φέρουν ακόμη τα σημάδια ενός αιματηρού παρελθόντος. Επόμενος σταθμός μας, το «Ιστορικό Πάρκο» στο χωριό Νεόφιτ Ρίλσκι, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που «ζωντανεύει το παρελθόν», και μας ταξιδεύει, μέσα από εντυπωσιακές και ζωντανές αναπαραστάσεις, στο πανόραμα της βουλγαρικής ιστορίας, από την προϊστορία, στους αρχαίους Θράκες κι από τους πρωτο-Βούλγαρους νομάδες, ως τους μεσαιωνικούς Σλάβους των Βαλκανίων.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης: Θεόφιλος Καλαϊτζιδης
Β΄κάμερα – χειρίστης drone:Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΙΜΟΣ PRODUCTIONS Θεόδωρος Καλέσης

  • Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα
  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3