ΕΡΤ3 – ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ – Οδοιπορικό στο Τριεθνές Πρέσπας- Α’ μέρος ...

ΕΡΤ3 – ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ – Οδοιπορικό στο Τριεθνές Πρέσπας- Α’ μέρος – Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00

ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Οδοιπορικό στο Τριεθνές Πρέσπας- Α’ μέρος
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00

Η εκπομπή «Βαλκάνια εξπρές» που θα μεταδοθεί  στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 μας ταξιδεύει στις μαγικές Πρέσπες.

Σε αυτό το επεισόδιο ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι στις Πρέσπες, δύο λίμνες που ενώνουν τρεις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αφετηρία μας το χωριό Ψαράδες, στις νότιες όχθες της Μεγάλης  Πρέσπας, και στα περίφημα Ασκηταριά. Συνεχίζουμε στη Μικρή Πρέσπα, διασχίζουμε την πεζογέφυρα ως το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου και τα ερείπια της περίφημης Βασιλικής του 11ου αιώνα, όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τσάρου Σαμουήλ. Από τις καλλιέργειες των φημισμένων φασολιών της περιοχής πηγαίνουμε στον γραφικό οικισμό του Αγίου Γερμανού, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Επισκεπτόμαστε υποδειγματικούς αγροτουριστικούς ξενώνες και συναντάμε τον Δήμαρχο Πρεσπών, που μας μιλάει για τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού.

Στη συνέχεια περνάμε στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα παραλίμνια χωριά της Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτη μας στάση το εστιατόριο “Μάρκοβα Νόγκα”, η πλαζ και το χωριό Ντόλνο Ντούπενι, όπου αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τα όνειρα των κατοίκων μιας παραμεθόριας περιοχής της γειτονικής μας χώρας. Επόμενος σταθμός μας ένας παραδοσιακός ξενώνας του χωριού Μπραϊτσίνο και από εκεί στο “Lake View Hotel Restaurant”, που βρίσκεται στο παραλίμνιο Οτέσοβο. Δίπλα του εξερευνούμε ένα ξενοδοχείο-φάντασμα, το “Χοτέλ Εβρόπα”, που στέκει ως απομεινάρι της γιουγκοσλαβικής εποχής. Συνεχίζουμε στο γραφικό ψαροχώρι Στένιε, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Τελευταίος μας σταθμός το Εθνικό Πάρκο Γκαλίτσιτσα, που ενώνει και απομονώνει την Μεγάλη Πρέσπα και τη λίμνη Aχρίδα.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Ανδριας
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Εικονοληψία: Παναγιώτης Ασναης
Χειρίστης drone: Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Δημοσιογραφική έρευνα :Έλενα Ταξίδου
Αφήγηση:Κώστας Χατζησάββας
Βοηθός μοντάζ:Ελένη Καψούρα
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ανδριάς
Μουσική τίτλων: Τaffo Velikov
Μεταφράσεις:Antoaneta Karageorgiadis Antonova
Προσαρμογή υποτίτλων: Σπύρος Aμοιρόπουλος

  • Η εκπομπή θα  είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3