ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές – Ρουμανία: Οδοιπορικό στην Ολτενία», Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου,...

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές – Ρουμανία: Οδοιπορικό στην Ολτενία», Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 13:00

                                      «Βαλκάνια Εξπρές Ρουμανία                                                                                          Οδοιπορικό στην Ολτενία»

                          Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 , στις 13:00

Στο νέο επεισόδιο της αγαπημένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτής της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου, πάντα στις 13:00, ταξιδεύουμε στη νοτιοδυτική Ρουμανία. Θα περιηγηθούμε στο δυτικό τμήμα της Ολτενίας, ξεκινώντας από την Κραϊόβα και το Κάζα Μπονέι, όπου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση Εθνογραφίας με θέμα το ψωμί και τα έθιμα του ρουμανικού λαού.

Μαθαίνουμε για τον παράξενο τελετουργικό χορό Κολουσάρι.

Πηγαίνουμε στην παραμεθόρια πόλη Τούρνου Σεβερίν, στις όχθες του Δούναβη. Αναζητούμε τα απομεινάρια της αρχαίας γέφυρας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, περιηγούμαστε στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Ντρομπέτα, αλλά και στο μεσαιωνικό κάστρο, και θαυμάζουμε τις έκθεση με τις μεσαιωνικές πανοπλίες και φορεσιές.

Συνεχίζουμε προς τις τρομερές Σιδηρές Πύλες του Δούναβη, το φράγμα του Ντζέρνταπ, το μοναστήρι Μρακόνια και μαθαίνουμε την ιστορία του εξαφανισμένου νησιού Αντά Καλέ. Θαυμάζουμε με δέος το γιγαντιαίο, λαξευμένο στον βράχο, άγαλμα του Δεκέβαλου. Επιστρέφουμε στο Τούρνου Σεβερίν, ξεναγούμαστε στο Παλάτι του Πολιτισμού «Τεόντορ Κοστέσκου», αλλά και στον «Πύργο του Νερού», το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Πηγαίνουμε στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας και μιλάμε με Έλληνες, που επέλεξαν να επενδύσουν και να εργαστούν στη Ρουμανία.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Β’ κάμερα – χειρίστης drone: Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

  • Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα
  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3