Γόνιμος προβληματισμός για διαφορετικές γενιές ανθρώπων του βιβλίου
στην εκδήλωση της ΕΡΤ3 «Το Έξυπνο Βιβλίο – Διαβάζοντας στον Αλγόριθμο»
στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Γόνιμος προβληματισμός γεννήθηκε χάρη στη συζήτηση που άνοιξε η ΕΡΤ3 με την εκδήλωσή της «Το Έξυπνο Βιβλίο – Διαβάζοντας στον Αλγόριθμο» κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), την Πέμπτη 8 Μαΐου.
Η συγγραφέας Λένα Διβάνη, ο επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ Δημήτρης Γουλής, ο booktoker Δημήτρης Ναούμ και ο ποιητής και δημοσιογράφος του 9,58fm της ΕΡΤ3 Γιώργος Καλιεντζίδης, σε συντονισμό της δημοσιογράφου και συγγραφέα Εύης Καρκίτη, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) επηρεάζουν τη φιλαναγνωσία αλλά και για το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στην προώθησή της.
«Σε έναν κόσμο που αλλάζει δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμος ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για τα βιβλία», ανέφερε στην εισαγωγή της η συντονίστρια της συζήτησης, Εύη Καρκίτη, προσθέτοντας πως η συζήτηση που προκάλεσε η ΕΡΤ3 θα επιχειρήσει να προσεγγίσει «τον τρόπο με τον οποίο αναδύεται ένα νέο είδος λόγου που προωθεί τα βιβλία, το οποίο υποστηρίζεται από κάποιους influencers των βιβλίων μέσα στα ΜΚΔ». Σημείωσε, εξάλλου, πως αυτή η συζήτηση αποκτάει πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς «τα ΜΚΔ έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ως εκείνα τα Μέσα που μας αποσπούν την προσοχή, αλλά και για το ότι δεν μπορούμε πλέον να συγκεντρωθούμε σε μεγάλης έκτασης κείμενα».
«Τα παιδιά δεν διαβάζουν πια, αλλά κι εμείς δεν διαβάζουμε πια όσο διαβάζαμε. Ωστόσο υπάρχουν τα παιδιά που είναι ‘μεταξοσκώληκες’ του διαβάσματος, αν και είναι λίγα. Επίσης, πάντα υπάρχει ο τρόπος να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των παιδιών σε ένα βιβλίο», είπε η Λένα Διβάνη.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ΜΚΔ σαν ένα περιβάλλον και όχι σαν Μέσον», επισήμανε ο Δημήτρης Γουλής, παρατηρώντας ότι «θα πρέπει να αναλογιστούμε πως τα παιδιά ζουν σήμερα σε έναν πολυτροπικό κόσμο, άρα και τα ίδια είναι πολυτροπικά. Επομένως αυτοί που ασχολούνται με το βιβλίο θα πρέπει να βρουν τρόπους καινούριους, ευφάνταστους, ενδιαφέροντες και παιγνιώδεις ώστε να προσεγγίσουν τα παιδιά το βιβλίο, και σ’ αυτό, δυστυχώς, αρνητικό ρόλο παίζει αυτό που συμβαίνει στην εκπαίδευση. Άρα το στοίχημα είναι να στρέψουμε το βλέμμα μας σ’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει: στη σχέση της κοινωνίας συνολικά με το βιβλίο».
Ο booktoker Δημήτρης Ναούμ, από την πλευρά του, τόνισε πως «τα ΜΚΔ είναι μια πραγματικότητα, ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχει χώρος για το βιβλίο στα ΜΚΔ, υπάρχει μεγάλο κοινό, φανατικό κοινό, ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο για άλλα θέματα στα ΜΚΔ», και κατέληξε πως «είναι ένας ωραίος τρόπος δημιουργικά να εκφράζεις τις απόψεις σου για το βιβλίο και να προσελκύεις και ανθρώπους που έχουν την ευκαιρία να δουν ‘μέσα από την κλειδαρότρυπα’ κάτι που μπορεί να τους εξελίξει, να τους βοηθήσει στην σκέψη τους».
«Ενδεχομένως οι άνθρωποι του βιβλίου θα πρέπει κάτι να κάνουν για να χωρέσουν σ’ αυτό το καινούριο ‘κοστούμι’ των ΜΚΔ, αντί να περιμένουν ότι είτε θα εξαφανιστεί είτε θα προσαρμοστεί εκείνο σ’ αυτούς», είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Καλιεντζίδης.
Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος επισκεπτών της 21ης ΔΕΒΘ με αμείωτο ενδιαφέρον, τίμησαν με την παρουσία τους ο συντονιστής Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Αλεξίου, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Θεσσαλονίκης, Θάνος Μπέγκας και η εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, Θεοδώρα Λειψιστινού. «Η σημερινή εκδήλωση δείχνει πώς θα είναι η ΕΡΤ3 τα επόμενα χρόνια. Θα σέβεται το παρελθόν, αλλά θα δίνει και τόπο στη νέα γενιά – τώρα την gen Z, αργότερα τις επόμενες – και θα κάνει πρωτοποριακά πράγματα που θα εκπλήξουν ευχάριστα», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια ΕΡΤ3, Σύνθια Σάπικα.