Η ΕΡΤ3 ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ΕΡΤ3 ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ΕΡΤ3 ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στο δράμα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη μεταπολεμικά, αφιερώνουν τα ενημερωτικά τους προγράμματα η ΕΡΤ3 και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 102FM και 9,58FM την Πέμπτη 17 Μαρτίου. 

Μια νέα προσφυγική κρίση εκδηλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα στην καρδιά της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Από τη έναρξη της Ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ σε τουλάχιστον 2.000.000 υπολογίζονται όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα μέτωπα του πολέμου. 

Το δράμα των άμαχων προσφύγων, που ξεδιπλώνεται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 20 μέρες, κινητοποιεί τις κοινωνίες στις όμορες με την Ουκρανία χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων, που δεν είναι άλλα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, η ΕΡΤ3, μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της FM102 και FM9,58, αφιερώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματά τους στους πρόσφυγες του πολέμου, σε μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γι’ αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Ιστορίες ξεριζωμού, ανθρώπινου πόνου και αγωνίας για όσους έχουν μείνει πίσω, συνδέσεις με τους απεσταλμένους της ΕΡΤ στα επίκεντρα της κρίσης, προβολή του τιτάνιου έργου που καλούνται να επιτελέσουν εξειδικευμένοι οργανισμοί όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή η UNICEF, ο σχεδιασμός της Πολιτείας (κυβέρνηση, ΟΤΑ) για την υποδοχή και στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα, χρήσιμες πληροφορίες για όσες/ους επιθυμούν να συνδράμουν, φωτεινά παραδείγματα συνανθρώπων μας που έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην κάλυψη των αναγκών και την ανακούφιση των τραυματισμένων ψυχών.  

Η προσπάθεια της ΕΡΤ3 θα κορυφωθεί με έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, με τίτλο «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», στις 19:00-21:00, που θα συμπαρουσιάσουν η Έλσα Ποιμενίδου και η Κατερίνα Τσαβέα.

*Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF και του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη.