Κυριακάτικη Αποκριά στην ΕΡΤ3

Κυριακάτικη Αποκριά στην ΕΡΤ3

Κυριακάτικη Αποκριά στην ΕΡΤ3

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται  το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Τραγούδια εύθυμα και σατιρικά, χοροί μιμικοί και διονυσιακά λαϊκά δρώμενα, απευθείας μετάδοση του καρναβαλιού της Ξάνθης, παραδοσιακές μελωδίες της Μακεδονίας από το  Bukovo Fest 2022, και δύο μοναδικά ντοκιμαντέρ για τον κόσμο της σάμπα και το βραζιλιάνικο καρναβάλι του Ρίο.

Αναλυτικά δείτε στην ΕΡΤ3:

11:00 |Το Αλάτι της Γης Αποκριάτικο Γλέντι

«Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό αποκριάτικο γλέντι, με τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Εύβοια και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Τραγούδια εύθυμα και σατιρικά, στιχάκια υπαινικτικά και τολμηρά, χοροί μιμικοί και διονυσιακά λαϊκά δρώμενα, που συνοδεύουν την «ελληνική ιεροτελεστία της Άνοιξης», την ελληνική Αποκριά με τους βαθύτερους συμβολισμούς της.

Στη μεγάλη παρέα της εκπομπής συμμετέχουν ο δεξιοτέχνης του λαϊκού κλαρίνου Δημήτρης Κώτσικας με την κομπανία του και με τη μπάντα λαϊκών πνευστών «Τα Χάλκινα της Κοζάνης», ομάδα γλεντιστάδων από τη Γαλατινή της Μακεδονίας, η Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού του Δήμου Καλλιθέας (με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή) και γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία της Αττικής.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

 

13:30  |  Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023 (Ζ)

Δείτε σε απευθείας μετάδοση  από την Ξάνθη το  μεγαλύτερο καρναβάλι της Β. Ελλάδος και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας. Ζωντάνια, παλμός, φρεσκάδα, ευρηματικότητα, φαντασία, σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής που κορυφώνεται με την καρναβαλική παρέλαση. Δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες μεταμφιεσμένους όλων των ηλικιών, συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο.

Παρουσίαση: Χρήστος Νέζος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Φράστανλης

 

15:30  |  Ω Σάμπα!  (Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)      
[O Samba]

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη σάμπα, που αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά χορός και αισθησιακό λίκνισμα των γοφών. Η σάμπα είναι επίσης λέξεις, γλώσσα, κείμενο, στίχοι, ή με λίγα λόγια ένας τρόπος ζωής.

Ο συνθέτης και τραγουδιστής Μαρτίνο ντα Βίλα μας οδηγεί στον σημερινό κόσμο της σάμπα μέσα από μιαν επίσκεψη στη δική του σχολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βίλα Ιζαμπέλ, νικήτρια του Καρναβαλιού 2013.

 

20:00 | Φιέστα
[Fiestas]
Η  μοναδική σειρά ντοκιμαντέρ Φιέστα  μας ταξιδεύει σήμερα  στη  Βραζιλία, μία από τις πιο ανοιχτές, τις πιο καυτές  και πιο ελκυστικές χώρες που  γιορτάζουν τη γιορτή των γιορτών: το καρναβάλι.  Με προορισμό το Ρίο ακολουθούμε  ρυθμούς που σε αναγκάζουν, θέλοντας και μη, να χορέψεις.

 

22:45  Bukovo Fest 2022 (Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ) 
Μαγνητοσκοπημένη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 στη Μονή Λαζαριστών, παραγωγής ΕΡΤ3, διάρκειας 132΄.

Παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια της Μακεδονίας από το χθες, στο σήμερα. Το Bukovo Fest έχει σκοπό να μας θυμίσει τις τοπικές μελωδίες στην αυθεντική εκδοχή τους από δεξιοτέχνες καλλιτέχνες της εκάστοτε περιοχής, αλλά και να μας παρουσιάσει εναλλακτικές εκδοχές/ διασκευές πιο νέων μα εξεχόντων μουσικών.

Κοινοί παρονομαστές η αισθητική, η επιθυμία για την επιστροφή στις ρίζες μας και η μεταλαμπάδευση του παραδοσιακού πολιτισμού μας με έναν ελκυστικό τρόπο, τόσο για μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και για τους νεότερους εναλλακτικούς μας ακροατές.

Οι μπάντες που συμμετέχουν:

  • Χρυσοδάκτυλοι
  • Ορχήστρα Βαγγέλη Ψαθά
  • Μουσικοί του Κουτιού
  • Θάνος Σταυρίδης & Drom
  • Banda Entopica

Special Guest: Μαρία Αναματερού
Παρουσίαση: Πάνος Σουρούνης

Για την ΕΡΤ3:
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη