“Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;” & “Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ” Ντοκιμαντέρ σε Α’...

“Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;” & “Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ” Ντοκιμαντέρ σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση

“Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;”
“Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ”
21 &  22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:00

Δύο ωριαία ντοκιμαντέρ “Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;” και “Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ”, προβάλλει η ΕΡΤ3 στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

                 “Αλτσχάιμερ: Υπάρχει Ελπίδα;/Can Alzheimer’s be stopped?”                       Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Το Αλτσχάιμερ αλλάζει την ουσία του ανθρώπου, την ικανότητά του να σκέφτεται, να αγαπά και να θυμάται. Ο απολογισμός της ασθένειας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυστήρια της εποχής μας.        Ερευνητές συλλέγουν στοιχεία και επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη μοριακή αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί τελικά στην άνοια. Άνθρωποι κάθε λογής αποκαλύπτουν τη μάχη τους με το Αλτσχάιμερ. Τα μέλη μιας οικογένειας στην Κολομβία ανακαλύπτουν πως η γενετική προδιάθεσή τους κάνει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία μονόδρομο. Υπάρχει, όμως, ελπίδα. Γενναίοι ασθενείς συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές.

Ας μπούμε, λοιπόν, και εμείς στα άδυτα των φαρμακευτικών εταιρειών για να δούμε πώς οι ερευνητές βάζουν στόχο και δοκιμάζουν θεραπείες που ίσως επιβραδύνουν, ή κατορθώσουν να προλαμβάνουν ακόμα, το Αλτσχάιμερ.

“Η μητέρα μου έχει Αλτσχάιμερ/Alzheimer:My mother has forgotten me”
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς με Αλτσχάιμερ στη Γαλλία, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια. Αν και η γνώση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου προχωράει, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς να τη θεραπεύσουμε και δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία για να σταματήσει η ανεπανόρθωτη απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών, ιδίως της μνήμης.

Αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της καθημερινής ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

  • Τα ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, για 14 ημέρες, μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.